Svijet     | 05.12.2018. 17:17 |

Xi: Kina će uvijek podržavati mirna rješenja globalnih problema

FENA Internet

LISABON, 5. decembra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da će se Kina uvijek pridržavati "uzajamnog uvažavanja" u svojim naporima da se suoči s globalnim izazovima.

Xi je dao taj komentar tokom posjete Portugalu, posljednjoj stanici njegove turneje koja uključuje i prisustvo samitu G20 u Buenos Airesu, gdje su se Kina i Sjedinjene Države usuglasile oko pregovora o okončanju njihovog trgovinskog rata.

- I pored toga što se svijet suočava s brojnim izazovima, Kina će se uvijek povinovati uzajamnom uvažavanju i mirnom rješenju problema, te promoviranju mira i stabilnosti - izjavio je Xi u kratkom govoru.

Dodao je da je tokom svoje turneje osjetio aspiracije ljudi ka miru, stabilnosti, prosperitetu i boljem životu.

Tokom njegove dvodnevne posjete Lisabonu, Portugal i Kina potpisali su memorandum o razumjevanju o saradnji u kineskoj inicijativi Pojas i put - koja inicira kopnene i morske veze između Azije, Afrike i Evrope, uz milijarde dolara obećanih za razvoj infrastrukture.

Njegova posjeta jača ionako snažno kinesko prisustvo u iberijskoj zemlji, posebno kao investitora u sektorima od energetike do bankarstva.

Memorandum obuhvaća široki spektar saradnje, posebno na poljima digitalne povezanosti i elektronske mobilnosti, navodi se u saopćenju iz ureda portugalskog premijera, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana