Svijet     | 05.12.2018. 16:12 |

Berri: Izrael nije pružio nijedan dokaz o tunelima ispod granice s Libanom

FENA Internet

BEJRUT, 5. decembra (FENA) - Izrael nije pružio nijedan dokaz o prekograničnim tunelima tokom sastanka s predstavnicima mirovnih snaga UN-a u srijedu, izjavio je predsjednik libanskog parlamenta Nabih Berri.

Izraelska vojska jučer je pokrenula operaciju kako bi "otkrila i osujetila" tunele prema njenoj teritoriji za koje navodi da dolaze iz pravca Libana.

Izrael je optužio libanski pokret Hezbollah za prokopavanje tih tunela. Navodi da tuneli još nisu u funkciji, ali da predstavljaju "trenutnu prijetnju".

Nije bilo nikakvih komenatara Hezbollaha, koji uživa iransku podršku.

-Izraelci nisu predočili nikakvu informaciju na sastanku s predstavnicima libanske vojske i mirovnih snaga UNIFIL - navodi se u saopćenju iz Berrijevog ureda.

Berri, politički saveznik Hezbollaha, izjavio je da je Liban zatražio od Izraela geografske koordinate navodnih tunela, ali da nije dobio nijednu.

- Te optužbe uopće nisu zasnovane na bilo kakvim stvarnim činjenicama - naveo je  Ali Bazzi, poslanik iz Berrijevog parlamentarnog bloka, riječi predsjednika parlamenta nakon sastanka.

Libansko ministarstvo vanjskih poslova podnijet će pritužbu Ujedinjenim nacijama o ponovljenim izraelskim kršenjima, javila je državna novinska agencija NNA.

Bageri, rovokopači i ostala teška mašinerija primjećeni su iz južnog Libana tokom cijelog jučerašnjeg dana, kako rade na izraelskoj strani teško utvrđene granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak navečer da će operacija trajati koliko god bude potrebno.

Libanska vojska saopćila je da je potpuno pripravna za svaku vanrednu situaciju i dodaje da je njena strana granice ostala mirna tokom jučerašnjeg dana.

Izrael i Hezbollah u Libanu izbjegavaju svaki veći sukob od njihovog posljednjeg rata 2006. godine, iako Izrael izvodi napade u Siriji na teško naoružane pripadnike šiitskog Hezbollaha, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo