Regija     | 05.12.2018. 15:14 |

Slovenski sindikati prosvjedovali protiv prijetnji poslodavaca, traže veće plaće

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. prosinca (FENA) - Oko tisuću članova i aktivista vodećih slovenskih sindikata u srijedu je ispred sjedišta Gospodarske komore u Ljubljani prosvjedovalo protiv niskih plaća i mirovina, odgovarajući tako na neke izjave udruga poslodavaca da će otkazati kolektivne ugovore za zaposlene ako parlament donese zakon o povećanju minimalnih plaća koji je u zakonodavnoj proceduri.

 "Treba povećati sve plaće, a ne samo one minimalne", kazala je tijekom prosvjeda Lidija Jerkič, predsjednica Saveza samostalnih sindikata (ZSSS), najveće sindikalne federacije, te dodala da su sindikati spremni i na oštrije mjere poput štrajkova ako poslodavci zbog novog zakona o minimalnoj plaći doista otkažu kolektivne ugovore, prenosi Hina. 

"Dosta nam je humanitarnih akcija za siromašnu djecu i niskih mirovina, zahtijevamo da primanja budu takva da omoguće normalan život", dodala je.

Jakob Počivavšek, predsjednik sindikata Pergam i predstavnik zaposlenih u javnom sektoru u pregovorima s vladom oko povećanja plaća, založio se za solidarnost svih sindikata u nastupima prema vladi, rekavši da se time jača sindikalna pozicija, te za ukidanje ograničenja za rast plaća koja su bila uvedena 2012. zbog suočavanja s posljedicama gospodarske krize.

Kad je riječ o politici plaća, poslodavci u Sloveniji su "zaspali" i nikoga ne čuju pa je vrijeme da ih pokušamo probuditi, kazao je Počivavšek.

Slovenski parlament prošlog je tjedna u prvom čitanju potvrdio prijedlog novog zakona o minimalnoj plaći, po čijim bi odredbama, s početkom iduće godine, minimalna plaća za zaposlene s punim radnim vremenom, sa sadašnjih 638 eura mjesečno, porasla na 638 eura, a u 2020. godini na 700 eura, no neki dijelovi zakona još su uvijek sporni, osobito za poslodavce, ali i neke stranke, pa bi se u proceduri do glasovanja mogli izmijeniti.

Glavna je primjedba slovenskih udruga koje zastupaju poslodavce da se povećanjem zajamčene minimalne plaće smanjuje razlika između najnižih i prosječnih plaća, jer je prosječna na razini svih zaposlenih u Sloveniji oko 1080 eura neto, a u realnom i privatnom sektoru i znatno niža.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana