Bosna i Hercegovina     | 05.12.2018. 15:07 |

Helez: Nećemo dalje ići u formiranje vlasti dok se CIK ne odredi o popisu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Nećemo ići dalje u formiranje vlasti na nivou Federacije BiH dok ne bude određeno hoće li biti primijenjen popis stanovništva Bosne i Hercegovine iz 1991. ili iz 2013. godine, kazao je novinarima potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zukan Helez uoči sjednice Predsjedništva te stranke.

Ujedno je ponovio stav SDP-a da u tom slučaju treba primijeniti popis iz 1991. jer je ustavna kategorija.

Helez je podsjetio da je nedavno imenovan predsjedavajući novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i da je u tom domu „napravljena većina od BH Bloka i manjih stranaka centra“. Ponovio je da naredni koraci u formiranju vlasti zavise od toga koji će popis biti primijenjen.

Također je izjavio da se neće ići u formiranje izvršne vlasti na državnom nivou prije formiranja federalne te najavio sastanak delegacije BH Bloka, u kojem je i njegova stranka, s delegacijom Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Komentirajući odluku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu, koji su dali zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) Helez je kazao da to smatra dobrom porukom čelnih ljudi NATO saveza, ali i da Bosna i Hercegovina ima unutrašnji problem, koji traje i trajaće, a ogleda se u stavu Milorada Dodika, predsjedavajućeg tročlanog državnog predsjedništva, prema članstvu zemlje u tom savezu.

Napominjući da će članovi Predsjedništva BiH morati svake godine predavati plan u vezi s ekonomijom, pravom i drugim oblastima, Helez pretpostavlja da će Dodik stvarati probleme i biti izložen dodatnom pritisku međunarodne zajednice. I današnje Dodikovo napuštanje sastanka u Sarajevu s delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira vezano je s tim ponašanjem, smatra Helez.

Po njegovom mišljenju, pozitivni signali u vezi s aktivacijom MAP-a su veoma važni jer je Bosni i Hercegovini u ovom trenutku prioritetno pitanje - pridruživanje NATO savezu, zbog konstelacije odnosa u regionu i šire.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez: Jedino na istini i pravdi moguće graditi stabilnost u BiH

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Helez i Stoltenberg razgovarali o napretku BiH na euroatlanskom putu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana