Regija     | 05.12.2018. 14:42 |

Brnabić optužila Ramu za "politički spin" oko kosovskih pristojbi

FENA Agencije

BEOGRAD, 5. prosinca (FENA) - Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je u srijedu Prištinu da pokaže žalbu koju je navodno uputila tijelima CEFTA-e o tome da Srbija krši taj sporazum, o čemu je dan ranije u Zagrebu, na sastanku SEI-a, govorio albanski premijer Edi Rama, koji je, smatra Brnabić, trebao pozvati Prištinu na razumnije ponašanje, a ne širiti ono što je ona nazvala "političkim spinom".

Ako žalbe nema, onda je Rama svjesno i namjerno pokušao obmanuti javnost u regiji da je Srbija prekršila sporazum CEFTA, rekla je Brnabić novinarima u srbijanskoj vladi, komentirajući Raminu izjavu u Zagrebu da je Srbija prva kršila regionalni trgovinski sporazum te da se Kosovo zbog toga žalilo.

Brnabić je rekla kako je "naivno očekivala" od Rame da pozove Prištinu na "razumnije ponašanje".

Ona je ocijenila da je "jedini cilj" Ramine izjave da se proširi "politički spin i da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine", prenosi Hina.

Tražeći od Prištine da objavi žalbu koju je, kako tvrdi Rama, uputila nadležnim tijelima CEFTA-e, Brnabić je naglasila da je službena žalba Srbije na kosovske carine zavedena u dokumentima CEFTA.

Ako se Priština žalila, a nitko im nije odgovorio, poslije 90 dana mogu pokrenuti međunarodnu arbitražu, objasnila je Brnabić.

Ona je naglasila kako je Priština po drugi put promijenila razlog kojim je pravdala uvođenje carina na robu iz Srbije. Prvi put je to bilo uz obrazloženje kako Srbija blokira Kosovo u međunarodnim institucijama, a drugi put navodno da je Srbija kršila sporazum CEFTA, kazala je srbijanska premijerka.

Srbijanska premijerka rekla je i da je u utorak zbog prištinskih carinskih pristojbi održan prvi neslužbeni sastanak s predstavnicima Misije UN na Kosovu (UNMIK), koja zastupa Kosovo u CEFTA-i, a sljedeći korak je da Srbija odredi novi datum za prvi službeni sastanak, što će, kako je najavila, uslijediti u iduća 24 sata.

Kosovo je u studenome prvo uvelo carine od 10 posto na robu iz Srbije i BiH, a potom ih je podiglo na 100 posto, pravdajući to navodno neravnopravnim tretmanom kosovske robe, da bi kao dodatan razlog uvođenju carina bila navedena srbijanska kampanja protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, poput nedavnog odbijanja članstva u Interpolu. Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je da će, unatoč europskim pritiscima da se carine povuku, one ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo.       

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo