Ekonomija     | 05.12.2018. 12:40 |

Turistička zajednica KS sufinansira projekte kulture i umjetnosti Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Turistička zajednica Kantona Sarajevo potpisala je ugovore o donaciji s intitucijama kulture i umjetnosti u Sarajevu, a s ciljem unapređenja njihovog rada i očuvanja kulturno-istorijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH, Narodnom pozorištu Sarajevo i Sarajevskoj filharmoniji.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa Turističkom zajednicom KS, posebno jer su prepoznali dugogodišnji problem dotrajalih električnih instalacija koje su stare četrdesetak godina i ozbiljno ugrožavaju vrijedne eksponate ovog muzeja.

- Pored obnove instalacija, ova donacija će omogućiti i kvalitetan vanjski vizuelni identitet muzeja i siguran sam uveliko pomoći u daljem radu Zemaljskog muzeja, kao veoma značajnoj instituciji kulture BiH - rekao je Sijarić.

Naida Sijerčić je u ime Historijskog muzeja BiH zahvalila Turističkoj zajednici KS na vrijednoj donaciji koja će ovom muzeju pomoći da riješi dugogodišnji problem grijanja muzeja, i na taj način sačuva fond s više od 400.000 predmeta, među kojima su i brojni rariteti.

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Izudin Bajrović izjavio je kako "ovim sufinansiranjem počinje saradnja kulture i turizma koja će doprinjeti jačanju kvaliteta programskog sadržaja Narodnog pozorišta i oživljavanja ljetne sezone u Pozorištu kada Sarajevo posjećuje najviše turista".

Direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić kazao je da i Sarajevska filharmonija kao i većina institucija kulture ima problem finansijskih sredstava, te da će "ova značajna finansijska sredstva koja će dobiti prvi put od Turističke zajednice KS pomoći jačanju programskih sadržaja filharmonije i omogućiti više koncerata u BiH".

Predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar kazao je da je jedna od prvih aktivnosti po njegovom dolasku na čelo Turističke zajednice bila analiziranje potreba ustanova kulture i umjetnosti grada Sarajeva.

- Složili smo red prioriteta i upravo jedan od prvih sastanaka koje sam održao je bio sa direktorom Zemaljskog muzeja, sa ciljem da riješimo probleme jedne tako značajne ustanove za grad Sarajevo i cijelu BiH. Siguran sam da će sufinansiranje ovih ustanova ojačati i turističku ponodu Sarajeva i pomoći razvoju kulture i turizma našeg grada. Ovo je prvi put da Turistička zajednica KS učestvuje sa finansijskim sredstvima u pomoći u radu značajnih ustanova za grad Sarajevo i ujedno i prilika da se i ostali uključe u podršku razvoju kulture, umjetnosti i turizma Sarajeva i BiH - izjavio je Hubijar.

Turistička zajednica KS će i dalje shodno svojim mogućnostima nastaviti sa promocijom Sarajeva, jačanjem kulture i umjetnosti kao značajnim segmentom razvoja turizma i podržavanjem svih projekata koji će potencijalnim turistima uljepšati i obogatiti boravak u našem gradu, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo tokom novogodišnjih praznika posjetilo 13.529 turista

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila turističku ponudu na sajmu TTI Izmir

Turisti i gosti iz 90 država svijeta ove godine posjetili Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo