Bosna i Hercegovina     | 05.12.2018. 12:47 |

Ocjenjivanje sudaca i tužitelja u fokusu godišnje konferencije VSTV-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. prosinca (FENA) - Zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH Khaldoun Sinno istaknuo je u srijedu u Mostaru važnost postojanja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u BiH, ali i istaknuo potrebu određenih poboljšanja u sektoru pravosuđa.

- Potrebno je napraviti izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, što je krajnja odluka zakonodavca, međutim tu su i suci i tužitelji kao pojedinci koji igraju važnu ulogu. Građani očekuju konkretne rezultate, odnosno donošenje efikasnih i brzih odluka - izjavio je Sinno novinarima uoči početka četvrte godišnje konferencije VSTV-a koja se 5. i 6. prosinca održava u Mostaru.

Fokus prvog dana konferencije je na ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija s naglaskom na nedavno usvojene kriterije za ocjenjivanje sudaca, tužitelja, predsjednika sudova, glavnih tužitelja te predsjednika sudskih odjeljenja i šefova odjela u tužiteljstvima.

Jačanje pravosuđa ključno je za bilo kakvo otpočinjanje članstva BiH u EU, a tomu će doprinijeti i ocjenjivanje nositelja rada pravosudnih funkcija, istaknuto je.

- Ovo je jako važno jer je VSTV po prvi put donio jednu ovakvu odluku gdje će se rad sudaca i tužitelja ocjenjivati na osnovu njihove kvalitete, ali i zbog činjenice da će na osnovu ovakvog sustava ocjenjivanja ljudi imati uvid u kvalitetu svoga rada i znat će na koji ga način mogu unaprijediti - naglasio je Sinno i dodao kako će EU nastaviti pružati podršku BiH u vladavini prava.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija kazao je kako je u proteklih godinu dana učinjeno mnogo stvari u sustavnim okvirima, a među tim aktivnostima je i Akcijski plan za implementaciju Peer Review preporuka Europske komisije, a koji je, po njegovim riječima, u cijelosti ispoštovan.

- Mi smo trenutno u fazi usklađivanja standarda pravosuđa BiH sa standardima EU koristeći pritom mehanizme Europske unije koji se ogledaju kroz Peer Review preporuke koje su nam vodilja i put na unaprjeđenju - kazao je Tegeltija.

Što se tiče ocjenjivanja sudaca i tužitelja, Tegeltija je podsjetio kako se ono vrši od početka reformi 2003. godine, uz iznimku Suda BiH, odnosno da se trenutno radi na unapređivanju toga sustava u skladu s preporukama Europske komisije.

"Značajno je promijenjen način ocjenjivanja. Ranije je bio temeljen na kvantiteti, odnosno broju predmeta, dok je sada fokus ocjenjivanja na kvaliteti", kazao je Tegeltija i istaknuo kako će se sljedećih godinu dana pratiti kakve su rezultate te izmjene polučile.

Kada su u pitanju sankcije u slučaju nezadovoljavajuće ocjene, Tegetlija ja kazao kako su one predviđene u inicijativi za izmjenu Zakona o VTSV-a, jer trenutni zakonski okvir ne predviđa nikakvu vrstu sankcija koja bi išla ka razrješenju sudaca ili tužitelja.

- Novim bi zakonom bile predviđene određene sankcije koje idu čak i do razrješenja u slučaju loših ocjena - dodao je Tegeltija.

Dvodnevni skup u Mostaru održava se uz financijsku potporu Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a okupio je predsjednike sudova, glavne tužitelje, predstavnike strukovnih udruga, izvršne vlasti te predstavnike međunarodne zajednice.

U četvrtak, drugog dana konferencije, planiran je rad sudionika u tri radne grupe na temu: efikasnost i kvaliteta sudova i tužiteljstava, organizirani kriminal i korupcija i neovisnost, odgovornost i integritet.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Početak rada na izradi Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Partnerstvo pravosuđa i medija u procesu kvalitetnog informisanja građana

Transparentnost u radu prioritet Kantonalnog suda u Novom Travniku (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana