Bosna i Hercegovina     | 05.12.2018. 08:56 |

Carpenter: Nadam se da Moskva neće zloupotrijebiti odnose sa RS

FENA Internet

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Sjevernoatlantski savez (NATO) je aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) donio historijsku odluku, kojom se Bosni i Hercegovini omogućava da razvije svoj Godišnji nacionalni plan (ANP) i počne proces provođenja reformi neophodnih za članstvo u NATO-u, kazao je Michael Carpenter, bliski saradnik Josepha Bidena i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost dok je bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

On u razgovoru za "Dnevni avaz" naglašava da je odluka Alijanse više nego pozitivna, ali i da ima rizika.

- Naravno, znamo da tročlano Predsjedništvo nije jedinstveno kad je NATO u pitanju. Ali, za sada Ministarstvo odbrane BiH može donijeti i provesti potrebne reforme kako bi BiH mogla pristupiti ovom savezu. U tome im može i hoće pomoći osoblje NATO-a u štabu u Sarajevu. Bosna i Hercegovina se na taj način približava danu kad će se njeni građani i političari složiti u tome da je potrebno ući u tu organizaciju. Do tada je potrebno uraditi sve što se može da BiH bude spremna ili da je makar nadomak učlanjenja - kaže ovaj američki zvaničnik koji je ekspert za Balkan i Rusiju.

On navodi i da se znaju veze koje entitet Republika Srpska ima s Rusijom.

- Da upotrijebim terminologiju Dimitrija Medvedeva, Rusija ima "privilegirani interes" u tom dijelu BiH. Za mene nema ništa loše u tome da RS ima bliske kulturne i historijske veze s Rusijom, pa čak i prijateljske "bilateralne" odnose. Ali, nadam se da Moskva neće zloupotrijebiti te odnose da uništava euroatlantske ambicije BiH - kaže Carpenter.

Upozorava i da su rane od rata u BiH i dalje duboke te da su nacionalne podjele i dalje izražene.

- Zato je vanjskim silama prelako da iskoriste propagandu i dezinformiranje kako bi potaknule nepovjerenje i dalje podjele. Moskva je to već pokušala u nizu evropskih država, ali i u SAD - navodi Carpenter.

Način da se BiH odbrani od takvih nasrtaja je u pomirenju i "zajedničkoj geopolitičkoj ambiciji"

- Sjedinjene Američke Države i evropske sile trebaju osnažiti taj proces time što će više ulagati u njenu infrastrukturu. Naravno, preduvjet za to je duboka reforma pravosuđa - ističe sagovornik "Avaza".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo