Ekonomija     | 05.12.2018. 09:55 |

FSC certifikat za šumsko gospodarsko područje 'Gornjebosansko'

FENA Saopćenje

zENICA, 5. decembra (FENA) - Javno preduzeće „Šumsko – privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ (ŠPD ZDK)  d.o.o Zavidovići dobilo je FCS certifikat za šumsko gospodarsko područje (ŠGP) "Gornjebosansko" koje obuhvata površinu od 29.742 ha.

FSC certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Efekti koji se žele postići kroz certificiranje gospodarenja šumskim resursima su održivo gospodarenje šumama kroz unapređenje performansi poslovanja, očuvanje stabilne pozicije na postojećim i bolji pristup novim tržištima s povećanjem konkurentskih sposobnosti, ali i drugi efekti kao što su transparentnost poslovanja, unapređenje odnosa s javnošću, poslovnim partnerima, krajnjim kupcima i ostalim interesnim grupa.

Ujedno će se olakšati i poslovanje poslovnim partnerima koji će moći jednostavnije plasirati svoje proizvode na tržište zemalja Evropske unije, ali i graditi lanac lojalnosti sa svim akterima koji su direktno ili indirektno uključeni u njihovo poslovanje.

"ŠPD ZDK" je dobio certifikat na period do 2023. godine uz obavezu redovne kontrole uslova propisanih tim dokumentom koji je ujedno i obaveza za upravu preduzeća i sve uposlenike da se u svom radu pridržavaju FSC principa.

Uprava JP "ŠPD ZDK" planira nastaviti aktivnosti na certificiranju ostalih šumskogospodarskih područja, te bi se već početkom 2019. godine otpočeo proces certifciranja za ŠGP "Olovsko" i ŠGP "Krivajsko" sa namjerom da cijelo područje kojim gospodari ova kompanija bude pokriveno FSC certifikatom, saopćeno je iz Pres-službe Zeničko-dobojskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Međunarodna konferencija „KUPRES – Modernizacija šumarstva u BIH“

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo