Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 18:13 |

Nastavlja se traganje za nestalima i njihova identifikacija na Zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA)  - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirala je prvi sastanak Radne grupe za nestale osobe (GNO) u Herceg Novom u Crnoj Gori.  GNO će nadzirati aktivnosti predviđene Okvirnim planom, koji su ovog novembra u Hagu potpisali predstavnici domaćih institucija nadležni za pitanje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji.

Na danas okončanom dvodnevnom sastanku GNO je jasno definirala naredne korake ka rješavanju što većeg broja od oko 12.000 neriješenih slučajeva nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-ja.

To podrazumijeva rad na rješavanju "NN" (bez imena ili neidentificiranih) slučajeva u mrtvačnicama u cijeloj regiji kroz ciljane pilot-projekte; rad na procedurama za razmjenu podataka o nestalima i mogućim lokacijama skrivenih grobnica između članova GNO; te na učešću na ekshumacijama od zajedničkog interesa.

Šef ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan Matthew Holliday pohvalio je nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba za posvećenost koju su pokazali tokom dvodnevnog sastanka.

Istakavši da su zemlje iz regije od 1996. godine uspjele pronaći i identificirati više od 70 posto od 40.000 nestalih osoba, Holliday je rekao da je “ovako izniman rezultat postignut zahvaljujući uključenosti vlasti na regionalnom nivou, uz značajnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih donatora".

Ujedinjeno Kraljevstvo je dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 miliona eura za dvogodišnji projekt podrške jačanju regionalne saradnje na rješavanju pitanja osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih, koji provodi ICMP. ICMP će podršku Ujedinjenog Kraljevstva usmjeriti ka omogućavanju rada domaćih institucija i pružanju tehničke potpore GNO-u.

Zahvaljujući sredstvima Ujedinjenog Kraljevstva, ICMP će nastaviti svoj rad na stvaranju političkih okvira za kooordinaciju međuvladinih aktivnosti, olakšan pristup podacima o nestalim osobama unutar i van granica zemalja u regiji, jačati kapacitete udruženja porodica nestalih osoba za zagovaranje pitanja nestalih na regionalnom nivou, podržavati zajedničke ekshumacije i omogućiti nastavak pristupa ICMP-ovim procesima testiranja DNK i provjere postojanja podudarnosti.   

Mandat ICMP je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima.

Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana