Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 16:23 |

Biserka Božić: Osobe s invaliditetom ne smiju biti marginalizirane u društvu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 4. decembar (FENA) - Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je u Bugojnu druženjem koje je upriličeno u prostorijama Udruženja roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima s posebnim potrebama „Leptir“. 

- Već trinaest godina ukazujemo da bi invalidne osobe trebale imati jednako, ravnopravno učešće u društvu i radimo na tome da senzibiliziramo javnost na prisutnost tih osoba u našoj zajednici, kao i problema s kojima se oni svakodnevno susreću - kazala je predsjednica ovog udruženja Biserka Božić.

Smatra da je invalidne osobe „neophodno prepoznati, poštivati njihovu različitost i pružiti im priliku da se obrazuju, zaposle, politički angažiraju, imaju porodicu i odgovarajuću zdravstvenu zaštitu“.

Ističe da Udruženje "Leptir" kontinuirano radi na osnaživanju osoba s invaliditetom, kako bi ih uključili u sve segmente života.

- I ovaj put, šaljemo poruku da osobe s invaliditetom ne trebaju biti marginalizirane, nego prepoznate od strane nadležnih institucija i cijelog društva. Taj način razmišljanja želimo približiti građanima, političarima i svima onima koji donose važne odluke za sve, pa i invalidne osobe - naglasila je.

Kazala je, također, da je u proteklom periodu urađeno puno pozitivnih stvari, s ciljem uklanjanja postojećih prepreka i barijera po pitanju inkluzije osoba s invaliditetom u zajednici.

- Pozivam sve da skupa gradimo jednu inkluzivnu i integriranu zajednicu, u čijoj će razvojnoj strategiji postojati principi inkluzivnosti, odživosti, odgovornosti i obaveze prema svim građanima - zaključila je.

Na kraju je izrazila nadu da će koraci, koji su poduzeti u tom smislu, biti nastavljeni u narednom periodu.

- Cilj je postizanje tih principa, odnosno potpuno i jednako uživanje ljudskih prava i učešća u društvu svih, pa i invalidnih osoba - poručila je Biserka Božić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta