Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 14:46 |

Predstavljen mandatar za sastav nove Vlade Edin Forto (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) – Predstavnici šest političkih stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL) koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo danas su potpisali dokument o zajedničkom djelovanju u mandatnom periodu 2018.-2022.godina u Kantonu Sarajevo i predstavili mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo Edina Fortu iz Naše stranke.

- U decembru ćemo završiti proces formiranja nove Vlade budući da je on pri kraju – poručio je Forto.

U cilju rješavanja problema oko zagađivanja zraka istekao je da se u narednim danima mogu dogovoriti hitne mjere navodeći da „ukoliko se želi otkriti uzrok to ne može biti preko noći jer to zahtijeva rad u cijelom mandatu“.

Nakon potpisivanja dokumenta politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić kazao je da je bilo zadovoljstvo raditi sa svim predstavnicima stranaka skupštinske većine i da to „nije priča koja će trajati samo do izbora vlade nego i više od jednog mandata“.

- Ovo je jedan veoma pošten dogovor i mislim da će od njega najviše koristi imati građani Kantona Sarajevo - dodao je Mašić.

Član Predsjedništva Demokratske fonte Milan Dunović izrazio je nadu da će potpisnice ispuniti sebi same zadate rokove za ispunjenje prioritetnih, ali i dugih ciljeva sadržanih u usaglašenom dokumentu.

- Ovaj dokument je potvrda da je istina ono što smo govorili u proteklih mjesec i po dana – da se u rekordnom kratkom vremenu može dogovoriti šest stranaka kada se ti principi i mjere postave ispred stranačkih interesa – rekao je predsjednik Naroda i Pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Potpisnicima dokumenta predsjednik Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić poželio uspješan rad u naredne četiri godine.  

- Sada idemo u daljnu proceduru kada je u pitanju mandatar i imenovanje nove Vlade. Želimo da se ti procesi ubrzaju a mislimo da će to biti u narednih petnaestak dana – kazao je Mirvad Kurić uime SBB-a BiH.

Potpisnici su istakli da su spremni za stvaranje ambijenta za unapređenje sigurnosne situacije i borbu protiv korupcije, kao i da provode mjere u cilju podizanja kvaliteta životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i sprečavanja drugih ekoloških rizika.

Također, jednu od aktivnosti koju će nastojati provesti je i preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod ingerencijom Kantona Sarajevo.  

Pogledajte http://fena.ba/video/2367

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YaiX6MOn-mZmZm-TDj7hIp7MbyeH3ApD?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom