Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 11:18 |

Kojović: Članstvo u NATO savezu bilo bi izuzetno značajno za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović naglašava da je za budućnost Bosne i Hercegovine izuzetno značajno da dobije ponudu za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu, saopćila je Naša stranka.

U BiH nema opstrukcija koje mogu zaustaviti širenje NATO-a, smatra Kojović pred sutrašnji sastanak u Briselu predstavnika vanjskih poslova zemalja NATO-a, na kojem će biti riječ i o BiH.

BiH bi mogla dobiti ponudu za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

- Aktivacija Akcionog plana bi dala novi zamah našem članstvu u NATO savezu. Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO savez bi ne samo stvorio pretpostavke za snažniji ekonomski razvoj naše zemlje nego, što je za nas još važnije, konačno stavio tačku na one ideologije u susjedstvu koje još sanjaju o prekrajanju bosanskohercegovačkih granica i narušavanju njenog političkog suvereniteta na njenoj teritoriji. Duboko vjerujem da bi članstvo BiH u NATO savezu napokon potpuno eliminisalo teritorijalne pretenzije susjednih zemalja i unutrašnjih secesionističkih politika i time dovelo do relaksacije na našoj političkoj sceni i smanjenju nacionalističkog populizma - Kojovićeve su riječi.

Ponudu za aktivaciju članstva, dodaje on, morat će prihvatiti Predsjedništvo BiH gdje se očekuju opstrukcije Milorada Dodika, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, koji je u više navrata rekao da odnos prema NATO-u ravna s odnosom Srbije prema tom vojnom savezu.

Kojović smatra da se proces ulaska BiH U NATO savez nakon srijede više neće moći zaustaviti.

Garancija teritorijalnog integriteta, stabilnost i sigurnost koja dolazi s NATO članstvom su sasvim sigurno u interesu većine građana BiH koji ne žele razmišljati o opstanku države BiH nego o njenom ekonomskom i političkom napretku. Mir i sigurnost su za sve građane BiH neprocjenjivo vrijedne stvari i samo oni koji to ne shvataju mogu opstruirati put BiH ka članstvu u NATO savezu, mišljenje je predsjednika Naše stranke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo