Svijet     | 04.12.2018. 11:10 |

Oman prihvatio 50 ranjenih Huti pobunjenika iz Jemena

FENA Internet

MUSCAT, 4. decembra (FENA) – Oman je prihvatio 50 ranjenih pobunjenika skupine Huti, koji su evakuirani iz ratom zahvaćenog Jemena na medicinski tretman izvan zemlje uoči mirovnih razgovora u Švedskoj ove sedmice, prenosi državna novinska agencija Omana.

Agencija navodi da taj potez ima za cilj podržati napore UN-a kako bi se stvorilo povoljno okruženje za razgovore između jemenskih suparničkih strana.

Evakuacija ranjenih Hutija bio je jedan od glavnih razloga koji su doveli do propasti ženevskih pregovora u septembru kada su Hutiji odbili učestvovati u konsultacijama, pozivajući se na odbijanje koalicije pod saudijskim vodstvom da evakuira ranjene pobunjenike. 

U ponedjeljak je vojna koalicija pod saudijskim vodstvom evakuirala 50 ranjenih Huti pobunjenika u Oman na liječenje.

U novembru je ova koalicija objavila uspostavu humanitarnih koridora između prijestonice Sane i zapadne pokrajine Hudaydah koja je od strateškog značaja.

Predstavnici međunarodno priznate jemenske vlade i Huti pobunjenika sastat će se u Švedskoj ove sedmice na razgovorima pod sponzorstvom UN-a, a u cilju okončanja četverogodišnjeg sukoba u siromašnoj arapskoj zemlji.

Jemen je zahvaćen nasiljem od 2014. kada je pobunjenička grupa Huti osvojila veći dio zemlje, a kriza je eskalirala u 2015. godini nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula razornu kampanju zračnih udara na teritorije pod kontrolom Huta.

Vjeruje se da su deseci hiljada ljudi, među kojima i civili, ubijeni, a UN procjenjuju da je oko 14 miliona Jemenaca u riziku od gladi, prenosi Anadolija.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Omanski ministar u Zagrebu: Neće biti stabilnosti na Crvenom moru bez mira u Gazi

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'