Servisne informacije     | 04.12.2018. 10:01 |

Prosječna ili malo toplija zima od prosjeka

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Prema dostupnim materijalima evropskih (DWD – Njemačka, Met Office – Velika Britanija, Meteo France – Francuska) i svjetskih prognostičkih centara (IRI, NOAA – SAD) za dugoročnu prognozu, zima 2018/2019. bit će nadprosječno topla u južnim područjima Hercegovine.

U Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuju se prosječne ili tek nešto veće srednje temperature, u odnosu na referentni period 1981-2010 godina.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze za južnu Hercegovinu je umjerena, oko 45 posto, za Bosnu i sjevernu Hercegovinu je manja od 40 posto.

Iako se očekuje prosječna ili malo toplija zima od prosjeka, to ne znači da u pomenuta tri mjeseca neće biti razdoblja sa izrazito nižim (usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera kontinenta) kao i razdoblja sa znatno višim temperaturama zraka (prodorom zračnih masa sa juga Evrope) u odnosu na uobičajene vrijednosti, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

Prognoza količine padavina za dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, u odnosu na prognozu temperature zraka. Prema istim prognostičkim materijalima, ukupne količine padavina u Hercegovini, tokom zime 2018/2019. godine, trebale bi biti veće od prosječnih. U Bosni se očekuje da ukupna suma padavina za aktuelnu zimu, bude u granicama prosjeka, u odnosu na referentni niz 1981-2010. godina.

Dostupni prognostički materijali za područje Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Za ovako dug period nije moguće precizirati tip padavina. U naredna tri mjeseca nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja sa izraženijom količinom padavina.

U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija.
Ukupne količine padavina tokom zime 2018/2019. trebale bi biti više u odnosu na prethodnu zimsku sezonu.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izgledi vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Danas prvi dan proljeća

Narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera

Registiran zemljotres u okolini Stoca 3 stepena po Richteru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo