Regija     | 04.12.2018. 08:13 |

Makedonsko Sobranje usvojilo nacrte novih ustavnih amandmana

FENA Agencije

SKOPLJE, 4. decembra (FENA) - Makedonsko Sobranje usvojilo je sinoć četiri nacrta ustavnih amandmana, među kojima i onaj o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Usvojen je nacrt prvog ustavnog amandmana, koji se tiče izmjene riječi "Republika Makedonija" sa riječima "Republika Sjeverna Makedonija" i izmjene riječi "Makedonija" sa riječju "Sjeverna Makedonija", prenosi MIA.

Nacrt drugog amandmana uvodi izmjene riječi "odluke Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) u "Proklamaciju prve skupštine ASNOM-a".

Makedonsko Sobranje usvojilo je i nacrt četvrtog ustavnog amandmana o emigrantima.

"Republika će štititi prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i poboljšavati njihove veze sa domovinom bez miješanja u suverena prava drugih država i njihovih unutrašnjih poslova", glasi usvojeni nacrt amandmana.

MIA navodi da je usvajanje nacrta četvrtog ustavnog amandmana dio procesa izmjene makedonskog Ustava, koje diktira Prespanski sporazum, postignut sa Grčkom, a o novom imenu Makedonije.

Ranije jučer, Sobranje je usvojilo i nacrt trećeg amandmana, koji kaže da će "Republika poštovati suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost susjednih zemalja", prenosi Tanjug.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Ministrica: Oružani napad na sjeveru Kosova ne utječe na sigurnost Sjeverne Makedonije

Vučić: Nisam siguran da će zapadni Balkan biti u EU do 2030. godine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'