Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 19:13 |

Konaković: U srijedu na sjednici Skupštine KS o stanju zagađenosti zraka

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) danas je na hitnoj sjednici razmatrao zagađenje zraka u Sarajevu, te je zaključeno da se u srijedu održi hitna sjednica Skupštine KS, na kojoj će biti prezentirane informacije o stanju zagađenosti zraka u Sarajevu, mjerama koje će poduzeti, novim  prijedlozima koji bi kratkoročno i dugoročno mogli doprinijeti rješavanju jednog od najvećih problema KS.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je na konferenciji za medije kazao da postoji jasan plan mjera koje trebaju biti provedene i bit će na sjednici detaljno razmatrane.

- Čuli smo nove podatke, da nova mjerenja pokazuju da je procenat zagađenosti od saobraćaja mnogo veći nego što je to do sada bio slučaj. Kalkulisalo se procentom od 15 posto, a sada struka kaže da je 50 posto što bi moglo uticati na drugačiji tok donošenja odluka kada je u pitanju saobraćaj u užem gradskom jezgru – istakao je predsjedavajući Konaković.

Bilo je i mišljenja, naveo je on, da ugalj nije jedan od glavnih problema zagađenosti, jer sumpor-dioksida nema u zraku.

Također je na sjednici bilo govora i o novim mjernim stanicama koje su kvalitetnije, ali, kako je Konaković rekao, to iziskuje izradu studije koja će dati prave informacije i otkriti šta je glavni uzročnik zagađenja, a nakon toga se može efikasnije i djelovati.

- Prijedlog struke, je da se prag indeksa kvalitete zraka za uzbunu smanji sa 400 na 300, a da se pripravnost proglašava sa 300 na 150 - kazao je Konaković i dodao da nije u redu da se po sadašnjoj nomenklaturi propisa drastično tretira glavni grad u odnosu na sve glavne gradove Evrope, ali da u ovom trenutku treba stavit zdravlje građana ispred svega.

Zastupnik u Skupštini KS Edin Forto (Naša stranka) koji je i inicirao današnji sastanak smatra da su u protekom periodu izgubljene dvije bitke: držanje koraka sa naukom u odnosu na ostatak Evrope, te informisanje javnosti.

- Mi nemamo ljude iz struke koji će se obratiti. Nemamo dovoljno podataka i ne znamo na osnovu čega donosimo konkretne mjere, a i kada ih donesemo često su neprovodive.  Nismo ukorak sa naukom i to se mora promijeniti a ne može se promijeniti preko noći – kazao je Forto.

Također, dodao je on, izgubljena je i bitka u informisanju javnosti kojoj se na vrijeme moraju prezentirati informacije, najaviti eventualne epizode.

- Ne mogu reći da ćemo ove godine imati čist zrak, ali mogu kazati da svake sljedeće godine moramo imati značajno bolji zrak – zaključio je Forto.

Sjednici je prisustvovala i Sanela Salihagić zadužena za monitoring kvalitete zraka u KS i Zavoda za javno zdravstvo KS koja je podsjetila da već 10 godina, 24 sata vrše monitoring na četiri kantonalne automatske stanice i dvije federalne.

Rade sve što je u njihovoj moći, ali da sva mjerenja zagađenosti zraka ništa puno ne znače ako se mjere ne provode.

Sjednici Kolegija SKS prisustvovao je i premijer KS Adem Zolj, kao i zastupnici SKS i članovi Kolegija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kolegij Skupštine KS dopunio dnevni red naredne sjednice Skupštine

Hitna sjednica Skupštine KS posvećena odlasku bh. poduzetnika na sajam EXPO 2020

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'