Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 16:02 |

Vijeće ministara BiH - Usvojena Politika i Standardi proaktivne transparentnosti

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo Politiku i Standarde proaktivne transparentnosti u institucijama Vijeća ministara BiH, a što je jedan od zaključaka Informacije o aktivnostima u oblasti unapređenja proaktivne transparentnosti Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Ovo je prvi pokušaj da se izradi, a zatim i implementira sistemski postavljen, sveobuhvatan okvir za proaktivnu transparentnost u BiH, kojim se adresira problem zastarjelosti i fragmentiranosti postojećih zakona i politika u ovoj oblasti.

- Proaktivna objava informacija od javnog značaja direktno doprinosi ostvarivanju koncepta dobre uprave u BiH, vraća povjerenje javnosti u rad državnih institucija, a građanima omogućava veću informisanost radi ostvarivanja njihove participacije u radu javne uprave -  izjavio je Feni koordinator za reformu javne uprave  Dragan Ćuzulan.

Naglasio je da je transparentnost uprave višestruko bitna, jer ona opravdava postojanje upravnog aparata, jača povjerenje građana u legitimno izabrane predstavnike vlasti, štedi resurse i potiče kreiranje društva znanja i kompetencija.

Dodao je da su četiri institucije Vijeća ministara BiH: Agencija za statistiku BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Direkcija za evropske integracije, Ured koordinatora za reformu javne uprave, koje su učestvovale u izradi Standarda zajedno s predstavnicima civilnog društvo, a uz pomoć njemačkog GIZ-a u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, počele s primjenom definisanih standarda proaktivne transparentnosti još u septembru 2015. godine.

Od tada do danas je njemački GIZ, po nalogu Vlade SR Njemačke, pružio stručnu podršku institucijama u vidu obuka, radionica, izrade dokumenata i publikacija, razmjene iskustava među institucijama i u vidu organizacije tematskih konferencija za javnost.

Koordinator za reformu javne uprave podsjetio je na prošlogodišnji izvještaj o stanju za BiH EU/OECD SIGMA-e gdje je navedeno, između ostalog,  da „ni na jednom nivou vlasti u BiH ne postoje odredbe kojima se promovira proaktivna transparentnost, kao što je navođenje opširnog spiska informacija koje trebaju biti objavljene na internet stranicama javnih institucija“.

- Usvajanjem Politike i Standarda proaktivne transparentnosti jača se demokratski proces u BiH, a građanima se omogućava da budu bolje informisani o radu javne uprave - rekao je koordinator za reformu javne uprave. Ćuzulan je naglasio da se važnost Politike proaktivne transparentnosti, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo, ogleda i u tome da je izrađena u suradnji institucija s civilnim društvom, što predstavlja jednu od prvih politika koje su ko-kreirane po principima Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government Partnership, OGP) u Bosni i Hercegovini.

Usvojivši informaciju o aktivnosti u oblasti proaktivne transparentnosti, Vijeće ministara BiH zadužilo je sve institucije na državnom nivou da redovno ažuriraju dokumente i informacije objavljene na službenim web stranicama njihovih institucija te da u narednih šest mjeseci dostave Uredu koordinatora za reformu javne uprave podatke o primjeni Politike i standarda proaktivne transparentnosti.

Proaktivan pristup informacijama od javnog značaja u fokusu je inovinaranog Strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2018-2020. kao i Partnerstva za otvorenu vlast, inicijative kojoj je Bosna i Hercegovina pristupila još 2014. godine.

Također u Strategiji za borbu protiv korupcije BiH (2015-2019) navodi se da bi „organi vlasti trebali samoinicijativno, ali i na osnovu dopunjenog  normativnog okvira, objavljivati što veći broj informacija proaktivno, odnosno, kada im to nitko ne traži, i to u formi pretraživih baza podataka, kad god je moguće. Jednako je značajno osigurati da ove  informacije budu ažurne i da organi odgovaraju za njihovu tačnost i potpunost“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Istječe rok za dostavljanje odgovora Europskoj komisiji o planu reformi (VIDEO)

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu