Svijet     | 03.12.2018. 16:16 |

Attenborough pozvao na suočavanje s "najvećom prijetnjom u hiljadama godina"

FENA Internet

KATOWICE, 3. decembra (FENA) - Britanski televizijski novinar i ekološki aktivista David Attenborough zatražio je od svjetskih čelnika na samitu u Poljskoj da se dogovore oko načina limitiranja globalnog zagrijavanja, kako bi se suočili s "najvećom prijetnjom ljudskom rodu u hiljadama godina".

Poznat po bezbrojnim filmovima o prirodi, Attenborough je nedavno privukao međunarodnu pažnju serijalom "Plava planeta II", koji govori o razornim posljedicama zagađenja po okeane.

- Čelnici svijeta, morate predvoditi - izjavio je aktivista, kome je data "narodna stolica" na dvodnevnoj klimatskoj konferenciji u poljskom rudarskom gradu Katowice, skipa s brojnim šefovima država i vlada.

Attenborough je upozorio svjetske čelnike da je nastavak egzistencije naše civilizacije i prirodnog svijeta od koga ovisimo sada u njihovim rukama.

Svijet je trenutno na putu da daleko nadmaši limite globalnog zagrijavanja dogovorene u istorijskom Pariškom sporazumu 2015. godine, koji je imao za cilj spriječiti još ekstremnije vremenske pojave, rastuće nivoe mora i gubitak biljnih i životinjskih vrsta. 

Razgovori u Katowicama smatraju se najznačajnijom klimatskom konferencijom UN-a od Pariza, i dolaze uoči roka (kraj ove godine) za usvajanje "pravilnika" za provođenje akcije protiv globalnog zagrijavanja.

Politički i čelnici UN-a, ipak, bore se da daju osjećaj urgentnosti akciji protiv klimatskih promjena i limitiranju korištenja fosilnih goriva, čime bi dali praktični aspekt Pariškom sporazumu.

Primjetno je odsustvo nekih od najmoćnijih sila i najvećih svjetskih zagađivača, a Sjedinjene Države napustile su UN-ov proces borbe protiv klimatskih promjena.

Kako bi se povećale šanse za uspjeh samita u Poljskoj, tehnički razgovori pokrenuti su u nedjelju kada su delegati iz skoro 200 zemalja raspravljali kako da se ispuni ciljna cifra iz Pariškog sporazum o limitiranju globalnog zagrijavanja između 1,5 i dva stepena Celsiusa, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'