Ekonomija     | 03.12.2018. 15:36 |

U BiH zadržan trend rasta BDP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Bosna i Hercegovina je u 2017. godini zadržala trend rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto u posljednje tri godine, konstatirano je u Izvještaju o razvoju za prošlu godinu, koji je Vijeće ministara BiH danas na sjednici primilo k znanju.

Ocijenjeno je da i ostali glavni makroekonomski pokazatelji ukazuju na stabilnu makroekonomsku poziciju uz pozitivne prospekte u narednom srednjoročnom periodu.

Prema Anketi o radnoj snazi za 2017. godinu, u BiH je bilo 816.000 zaposlenih osoba, što je povećanje za 15.000 u odnosu na prethodnu godinu.

Broj nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 211.000, stopa nezaposlenosti na nivou BiH za 2017. godinu bila je 20,5 posto, dok je u 2016. godini iznosila 25,4 posto.

U izvještaju je istaknuto da je najveći problem u visokoj stopi nezaposlenosti mladih, koji ne mogu pronaći prvo zaposlenje, te da posebnu pažnju treba posvetiti povećavanju stope zaposlenosti kroz multidisciplinarni pristup. 

Ukazano da jedinstveni ekonomski prostor unutar zemlje nije uspostavljen, što predstavlja jednu od prepreka ka integriranju na evropsko i svjetsko tržište i poboljšanju konkurentske pozicije BiH. 

Navodi se i da je poslovno okruženje i dalje opterećeno različitim administrativnim preprekama na različitim nivoima vlasti te je upozoreno na probleme u oblasti zdravstva i osnovnog obrazovanja, makroekonomskog okruženja i tehnološke spremnosti.

Prioritetne mjere u narednom periodu bi trebale biti fokusirane na poboljšanje kvaliteta javnih finansija, te rješavanje problema nepostojanja jedinstvenog ekonomskog prostora putem usklađivanja i koordinacije industrijskih politika i politika za mala i srednja preduzeća.

Preporučeno je i povećanje konkurentnosti dodatnim promoviranjem, unapređenjem i razvojem turizma, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

U Izvještaju se, između ostalog, naglašava i potreba unapređenja politika iz oblasti obrazovanja, usvajanja nedostajućih strateških dokumenata u sektoru poljoprivrede, kao i borbe protiv korupcije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo