Svijet     | 03.12.2018. 16:29 |

Suprugu članice Švedske akademije nauka odbijena žalba na presudu za silovanje

FENA Internet

STOCKHOLM, 3. decembra (FENA) - Muškarcu, koji je inače familijarno povezan s komisijom Švedske akademije nauka koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, odbijena je žalba na presudu zbog silovanja, a dvogodišnja kazna zatvora preinačena je nakon što je osuđen za drugo silovanje.

Žalbeni sud u švedskom mjestu Svea u ponedjeljak je izrekao Jean-Claudeu Arnaultu kaznu od dvije i po godine zatvora zbog silovanja iste žene dva puta prije sedam godina.

U oktobru je 72-godišnji Francuz, u braku s Katarinom Frostenson,  pjesnikinjom i dramskim piscem koja je članica Švedske akademije nauka, proglašen krivim za silovanje iz 2011. godine.

Skandal je prvi put izbio u novembru prošle godine kada su danske novine  objavile detaljne navode 18 žena koje optužuju Arnaulta za silovanje, seksualno uznemiravanje, fizičko zlostavljanje  i maltretiranje tokom perioda dužeg od 20 godina u Švedskoj i Francuskoj.

Skandal sa seksualnim zlostavljanjem doveo je do napuštanja ili distanciranja osam članova 18-člane komisije. Zbog haotične situacije u Akademiji, Nobelova nagrada za književnost odgođena je za 2019. godinu, prenosi Associated Press.


 
 
 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ponovno uložena žalba na rješenje o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenom D.B.

Švicarski savezni tužioci podnijeli žalbu na oslobađajuće presude Blatteru i Platiniju

Assange podnio žalbu na presudu o izručenju SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo