Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 15:23 |

Brojni sadržaji u okviru promocije nacionalnih manjina Tuzle (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 3. decembra (FENA) - Brojne aktivnosti koje će se od naredne godine biti organizirane u okviru projekta "Promocija nacionalnih manjina", predstavljene su danas u Tuzli.

Najavljena je promocija kulture, običaja i jezika nacionalnih manjina u tuzlanskim osnovnim školama, a sve podržava i Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Tuzlanskog kantona, kao i kantonalni Pedagoški zavod. 

Tuzla je jedan od pet gradova u Bosni i Hercegovini u kojima se provodi projekt "Jačanje zaštite nacionalnih manjina", a kako je pojasnio šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Tuzla Zijad Lugavić, u projekt su krenuli na inicijativu upravo nacionalnih manjina.

Prva faza realizacije projekta bit će organizirana kroz promocije nacionalnih manjina, što će biti realizirano u pet osnovnih škola kada će učenici u okviru 30 časova moći naučiti više o jeziku, kulturi, tradiciji i običajima.

Bit će organizirano i obilježavanje Dana nacionalnih manjina u januaru, dok je završna manifestacija planirana za mart kada će se prezentirati nacionalne kuhinje, a bit će promovirana i Publikacija o nacionalnim manjinama Tuzle.

Lugavić je izrazio nadu da će do marta biti završen i dokumentarni film o nacionalnim manjinama Grada Tuzle.

Predsjednik Komisije za zaštitu prava nacionalnih manjina Tuzla, u kojoj učestvuju predstavnici svih nacionalnih manjina, Nedžad Jusić istaknuo je da se prvi put u ovom gradu zajednički realizira ovakav projekt, izražavajući uvjerenje da će to postati praksa.

Projekt nazvan "Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli" finansira Evropska unija i Vijeće Evrope u iznosu od 10.000 eura, a Grad Tuzla s oko 2.000 KM.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2364

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UAA0t-WOVenZiGDuaDWjKvj0c4HG-JD1?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!