Svijet     | 03.12.2018. 15:26 |

Šoja: Protesti u Francuskoj najveći test za Macrona

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Višednevni protesti u Francuskoj koji su eskalirali prošlog vikenda, a počeli su zbog povećanje cijene goriva, uzrokovani su dubljim nezadovoljstvom građana i najveći su test za predsjednika Emmanuela Macrona, ocijenio je u razgovoru za Fenu historičar, diplomata i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Slobodan Šoja.

Za Macrona je kazao da je ambiciozan, mlad, ali i sposoban državnik, podsjećajući međutim da su na početku njegovog mandata najavljeni radnički protesti.

- Već na početku mandata bilo je govora da će njegova politika biti antiradnička, što se pokazalo i tačnim te ovo što se sada događaja posljedica je tinjanja nezadovoljstva ljudi u Francuskoj koji bi željeli živjeti dobro - kaže Šoja.

Podsjetio  je da se u historiji često događa da mali razlog bude povod za veći sukob što se, smatra, i dogodilo u Francuskoj, jer samo povećanje cijene goriva ne bi bio veliki problem da cjelokupna situacija nije dovoljno zakomplicirana socijalnim nezadovoljstvom.

No, Šoja ističe da se u Evropi generalno događa fenomen, jer i Francusku uvijek treba posmatrati u evropskom kontekstu, pojašnjavajući da se radi o djelovanju onih kojima je profit najvažniji i posjeduju krupni kapital koji kontrolira i politiku i političare.

Protesti su se dogodili u Francuskoj zbog činjenice da je to jedna od najsavjesnijih zemalja, gdje svijest brzo sazri i pretvori se u socijalne revolte, pojašnjava Šoja.

- Slični scenariji mogu se očekivati u cijeloj Evropi u narednih nekoliko mjeseci ili godina, jer u Evropi trenutno vlada neka vrsta desne politike koja nije specijalno naklonjena ljudima koji pošteno rade. Zbog toga će se Evropa okrenuti ljevici - smatra Šoja.

Uz konstataciju da su slike protesta izgledale apokaliptično, podvukao je da nije primijetio spremnost zvanične vlade da ozbiljnije primi k znanju sve zahtjeve koji dolaze od takozvanih "Žutih prsluka", Francuza koji žele bolje živjeti.

Napominje da unutar ovih protesta ima razbijača, ali da oni ne trebaju biti osnovna tema razgovora, jer suština problema je na drugoj strani, a Šoja smatra da će Macron naći načina da se obračuna s razbijačima.

Govoreći o jednom od zahtjeva učesnika protesta kojim pozivaju na ostavku Macrona, Šoja smatra da se to neće dogoditi, jer se radi o čovjeku koji voli izazove te smatra da će on u narednim mjesecima detaljno analizirati situaciju i pokušati na nju odgovoriti.

- S druge strane, njegov politički život je oslabljen i mislim da će doći u situaciju gdje će se Francuzi odlučiti za nekog novog predsjednika. Ovo nije krivica samo Macrona, jer na zapadu nema lične odgovornosti i sve je u rukama krupnih milijardera - dodao je.

Ocijenio je i da su višednevni protesti u Francuskoj zaista građanski, jer građani te zemlje ne dozvoljavaju da ih bilo ko iz opozicije izmanipulira, te da postoji nezadovoljstvo građana. No, u toj situaciji opozicione partije se priklone protestima kako bi uzele poneki poen za sebe.

Šoja, u razgovoru za Fenu, zaključuje da se ova situacija neće lako razriješiti, jer je teško zaustaviti lavinu nezadovoljstva, zbog čega je ovaj pokret potrebno analizirati iz svih uglova. Smatra da je najbolji način za prekid ovog stanja zaustavljanje trke u bogaćenju.

Pariški policajci uhapsili su 412 osoba tokom protesta, a u neredima su povrijeđene 133 osobe u Parizu, uključujući 23 pripadnika sigurnosnih snaga. Iza protesta je ostala velika materijalna šteta - razbijeni izlozi, zapaljeni automobili i oskrnavljeni spomenici u nekim od najpoznatijih dijelova glavnog grada Francuske.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Macron obećao 'operaciju bez presedana' protiv krijumčarenja droge

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo