Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 14:23 |

Parlamentarci iz zemalja regiona o strategiji proširenja Evropske unije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Parlamentarci iz zemalja regiona okupili su se u Podgorici kako bi razgovarali o strategiji proširenja Evropske unije, a na skupu prisustvuju i  članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević i Fehim Škaljić.

Radi se o Konferenciji parlamentarnih odbora za evropske integracije država u procesu stabilizacije i pridruživanja (COSAP), a dio skupa bit će posvećen i zaključcima sa samita u Sofiji i Londonu, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Raspravlja se i o spremnosti zemalja regiona za pristupanje EU, kao i o spremnosti EU da nastavi proces proširenja, odnosno da se suoči sa značajno prisutnim evroskepticizmom u zemljama EU, a razgovarat će se  i o ulozi parlamenata, parlamentarne diplomatije i regionalne saradnje u procesu pristupanja EU.

U okviru diskusije o ovim pitanjima bit će riječi i o parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa, kao i o izborima za Evropski parlament, koji će biti održani sredinom 2019. godine, a očekuje se da će ovaj 14. sastanak biti okončan usvajanjem zajedničke izjave.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu