Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 14:03 |

U Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FENA Branka Soldo

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) - Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je u ponedjeljak u Mostaru okupljanjem udruga i ustanova koje rade s osobama s invaliditetom kako bi ukazali na potrebu osvješćivanja društva o problemima i pravima osoba s invaliditetom.

Tim povodom u Mepas Mallu organizirana je promotivno-prodajna izložba štićenika udruženja i ustanova koje rade s osobama s invaliditetom na području Mostara: Los Rosales, Sveta Obitelj, Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama, Caritasove radionice Nazaret i Emanuel, Vedri osmijeh, Ružičnjak, Down sindrom i Sunce te socijalnih poduzeća VedriMo i Rad-Dar.

U izjavi za medije direktorica Udruženje mladih "Ružičnjak-Los-Rosales" Jasna Rebac podsjetila je kako je Bosna i Hercegovina još 2010. godine ratificirala UN-ovu Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

- Obveza države BiH je na snazi još od 2010. godine, ali se ona praktično u životima mladih i djece osoba s invaliditetom apsolutno ne može osjetiti. Danas želimo skrenuti pažnju da je krajnje vrijeme da se u zakonima i zakonskim aktima počne propisivati, a u praksi primjenjivati ono što UN konvencija obvezuje državu BiH - upozorila je Rebac.

Radoslav Dodig iz mostarskog Caritasa kazao je kako 3. prosinca jeste Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ali osobe s invaliditetom žive među nama cijelu godinu i svakodnevno se susreću s diskriminacijom na različite načine.

- Pozivamo sve odgovorne i sve naše sugrađane da doprinesu i ulože svoj maksimum da poboljšamo kvalitetu i razinu života ovih osoba u sferi obrazovanja i zapošljavanja, kao i u sferi svih ostalih ljudskih prava - kazao je Dodig.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u listopadu 1992. godine je, na posebnoj sjednici održanoj u okviru obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju da se 3. prosinac svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana