Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 12:42 |

Narodna skupština RS u srijedu bira pet srpskih delegata u Dom naroda PS BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. decembra (FENA) - Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj bi trebalo da budu izabrani delegati u Vijeće naroda RS-a i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz ovog entiteta, bit će održana 5. decembra u Banjoj Luci, odlučio je danas skupštinski kolegijum.

U Vijeće naroda RS-a, koje svoju zakonodavnu vlast vrši s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa, birat će se 28 delegata i to po osam delegata iz svakog konstitutivnog naroda i četiri delegata iz reda Ostalih.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čini 15 delegata, od kojih su jedna trećina, pet Srba, delegati iz RS, a bira ih Narodna skupština RS-a.

Prije posebne sjednice entitetskog parlamenta bit će održan nastavak prve redovne sjednice na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici parlamenta kojih, po Poslovniku, može biti od dva do četiri.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas novinarima da zasad nisu dobili nijedan prijedlog kandidata za potpredsjednike entitetskog parlamenta.

Očekuje se da po jedan potpredsjednik bude biran iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, te najbrojnije opozicione stranke u Narodnoj skupštini RS-a, a četvrti po dogovoru stranaka vladajuće koalicije.

Sredinom decembra u parlamentu bi trebalo da se izabere nova Vlada RS-a, a prethodno bi trebalo da se usvoji Prijedlog zakona o republičkoj upravi, koji je utvrdila entitetska vlada po hitnom postupku s ciljem svoje reorganizacije.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom