Svijet     | 03.12.2018. 12:11 |

Guterres uputio dramatičan apel svjetskim čelnicima za spašavanje klime

FENA Internet

KATOWICE, 3. decembra (FENA) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je otvorio klimatski samit u Poljskoj upućujući dramatičan apel svjetskim čelnicima da ozbiljno shvate prijetnju globalnog zagrijavanja i da odlučno djeluju kako bi izbjegli katastrofalni rast temperatura na planeti prije kraja ovog stoljeća.

 Guterres je naveo klimatske promjene kao "najozbiljnije pitanje s kojim se suočavamo".

- Čak i pored toga što se suočavamo s razornim posljedicama klimatskih promjena koje izazivaju haos širom svijeta, mi još ne činimo dovoljno, ne djelujemo brzo kako bismo spriječili nepovratne klimatske anomalije - poručio je Guterres predstavnicima iz skoro 200 zemalja koji su se okupili u poljskom gradu Katowice.

Čelnik Svjetske organizacije ukorio je zemlje, posebno one koje su najviše odgovorne za emisiju stakleničkih gasova, što ne čine dovoljno na ispunjenju ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine. Taj sporazum postavlja cilj održavanja globalnog zagrijavanja na ispod dva stepena Celsiusa, a u idealnom slučaju na 1,5 stepeni do kraja stoljeća.  

Pozivajući se na nedavni naučni izvještaj o teškim posljedicama rasta prosječne svjetske temperature iznad 1,5 stepeni Celsiusa, Guterres je zatražio od zemalja da smanje svoje emisije stakleničkih gasova za 45 posto do 2030. i da svedu emisiju na nulu do 2050.

Takav potez, za koji eksperti tvrde da je jdini put za smanjenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celsiusa, zahtijeva radikalne promjene u svjetskoj ekonomiji.

- U kratkoročnom periodu, potrebna nam je potpuna transformacija naše globalne ekonomije, kao i načina upravljanja zemljišnim i šumskim resursima - izjavio je Guterres.

Kazao je da bi vlade trebale iskoristiti nove prilike umjesto da se oslanjaju na fosilna goriva poput uglja, koja se okrivljuju za značajan rast emisije staleničkih gasova, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo