Svijet     | 02.12.2018. 19:42 |

Macron: Organizirati razgovore nakon nemira u Parizu

FENA Internet

PARIZ, 2. decembra (FENA) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron naložio je francuskom premijeru nakon kriznog sastanka u Predsjedničkoj palači da razgovara s političkim liderima i učesnicima jučerašnjih protesta kako bi se našlo rješenje kao odgovor na nasilje.

Službenici policije u subotu su imali pune ruke posla nakon što su učesnici protesta jurili najbogatijim kvartovima Pariza, palili automobile, pljačkali butike i razbijali luksuzne privatne kuće i kafiće u najvećim nemirima u ovom gradu od 1968. godine.

Macron je organizirao danas sastanak s premijerom, ministrom unutrašnjih poslova i najvišim dužnosnicima sigurnosnih službi, odmah po povratku iz Buenos Airesa gdje je prisustvovao summitu G20, kako bi pružili odgovor na nasilje.

Izvor blizak francuskom predsjedniku potvrdio je, prenosi Reuters, da se Macron neće obratiti narodu danas iako su mu upućeni pozivi da učesnicima protesta ponudi ustupke, a isti izvor potvrdio je da na sastanku nije bilo razgovora o uvođenju vanrednog stanja.

Macron je prije sastanka s visokim dužnosnicima obišao oskvrnavljenu Trijumfalnu kapiju gdje su ispisani grafiti koji Macrona pozivaju na ostavku.

Pariške policijske službe javile su da je u subotu tokom sukoba u glavnom gradu uhapšeno 412 osoba. Povrijeđene su 133 osobe u Parizu, uključujući 23 pripadnika sigurnosnih snaga koji su se većinu dana borili protiv učesnika protesta u nekim od najpoznatijih dijelova glavnog grada.

Protesti su počeli zbog nezadovoljstva povećanja poreza na gorivo, a potom su postali masovni što predstavlja još jedan izazov Macronovom predsjedavanju, javio Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Konaković o regionalnom skupu bošnjačkih predstavnika: Jedinstvo Bošnjaka se počinje dešavati

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana