Kultura     | 02.12.2018. 15:32 |

IPC - Objavljena imena dobitnika nagrade 'Sloboda'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Predsjednik Internacionalnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić objavio je imena ovogodišnjih dobitnika Nagrade 'Sloboda' koja se dodjeljuje ličnostima i institucijama svijeta od 1993. godine za njihov doprinos miru, razvoju i ljudskim pravima i slobodama.

Internacionalni centar za mir utemeljen je na osnovama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima usvojene i proglašene na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rezolucijom iz 10. decembra 1948. godine.

- Ove godine obilježavamo 10. decembar specijalnim programom posvećenim izgradnji Muzeja mira i ljudskih prava i sloboda u Sarajevu - izjavio je Spahić.

Dobitnici Nagrade 'Sloboda' su: Arhiv Grada Dubrovnika-Dubrovnik (za čuvanje bh. baštine - historijskih dokumenata srednjovjekovne Bosne i Povelje Kulin bana),
Biblioteka Ruske Akademije nauka Sankt Peterburg- Sankt Peterburg (za čuvanje bh. baštine Povelja Kulin bana), ISPA-Njujork (za promociju umjetnosti i art mreža u svijetu),
SPAF-Šangaj (za mrežu Festivala "Silk road art"), Urban future organisation-London (za projekt Concert hall na Marijin dvoru), saopćeno je iz IPC-a.

Nagrađene ličnosti su umjetnici učesnici u izradi mape Sarajevo - za mapu grafika 'Sarajevo 92,93,94,95', Kemal Hadžić za fotografije novog 'Vrlog svijeta' XX vijeka, fra Ivo Marković za moralni integritet, dostojanstvo i građenje mostova prijateljstva, umjetnosti i ljubavi, Bernard Faivre D'Arcier-Pariz za vođenje asocijacije 'Sarajevo kulturna prijestolnica Evrope 93/94.', Miloš Trifković-Sarajevo- za obnovu dijaloga u BiH i misiju ANUBiH.

Dodjela Nagrada zakazana je za februar 2019. u sklopu XXXV Internacionalnog festivala Sarajevo 'Sarajevska zima -Buka i Bijes', navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prezentacija projekta Concert hall Sarajevo

77 orginalnih listova mape Sarajeva bit će izloženo u Collegium Artisticumu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom