Svijet     | 02.12.2018. 11:51 |

Krizni sastanak visokih dužnosnika Francuske nakon protesta

FENA Internet

PARIZ, 2. novembra (FENA) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron trebao bi danas održati sastanak nakon protuvladinih protesta u Parizu u kojima su povrijeđene 133 osobe, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Macron bi trebao danas sletjeti u Pariz nakon što je prisustvovao summitu G20 u Argentini, kada bi sastanak trebao održati s francuskim premijerom, ministrom unutrašnjih poslova i visokim dužnosnicima sigurnosnih službi u Predsjedničkoj palači.

Pariške policijske službe javile su da je u subotu tokom sukoba u glavnom gradu uhapšeno 412 osoba, a 378 je još uvijek u pritvoru.

Ukupno su povrijeđene 133 osobe, uključujući 23 pripadnika sigurnosnih snaga koji su se većinu dana borili protiv učesnika protesta u nekim od najpoznatijih dijelova glavnog grada.

- Ne prihvatam nasilje, nikad. Niti jedan cilj ne opravdava napad na policiju ili pljačkanje, ugrožavanje sigurnosti novinara ili prolaznika, kao ni skrnavljenje Trijumfalne kapije - kazao je Macron na pres-konferenciji u Buenos Airesu prije nego je poletio za Pariz.

U incidentu u nedjelju ujutro, na jugu Francuske u blizini grada Narbonne, zapaljen je štand za autoputu, potvrđeno je za AFP iz pravosudnih institucija.

Isti izvor kazao je da su učesnici protesta blokirali glavni autoput u istočnoj Francuskoj, A6, u blizini grada Lyona u nedjelju ujutro.

Glavni grad Francuske jutros je miran, no kako su radnici jutros počeli čistiti nered nastao u protestima nivo uništenja postao je vidljiviji, razbijena stakla u blizini najpoznatijih turističkih destinacija u Parizu i zapaljena auta svjedoče o razmjerima nasilja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana