Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 16:34 |

Boček: Vijeće Evrope bit će dio rješenja pitanja migranata (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Situacija sa migrantima u Bosni i Hercegovini i uslovima njihovog smještaja dosta je bolja u odnosu na prethodni period, no i dalje je potrebno unaprijediti koordinaciju između različitih nivoa vlasti i svih institucija koje su uključene u ovaj problem, ocijenio je u intervjuu za Fenu specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za pitanje migracija i izbjeglica Tomaš Boček.

Razgovarala: Hana Imamović

Boček je boravio u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje je posjetio nekoliko lokacija na kojima su smješteni migranti, a najviše u Unsko-sanskom kantonu.

Ovo je njegova druga posjeta BiH ove godine, a pozitivnim je nazvao činjenicu da je većina migranta koji se nalaze na području Velike Kladuše i Bihaća iz šatorskog naselja izmješeno u skloništa, posebno jer počinje zimski period.

Posjetio je i kasarnu Ušivak kod Hadžića gdje je bio i u julu te napomenuo da postoji progres u tom smislu jer je organizacija rada u kasarni dobra, što je također dobar pomak u odnosu na nekoliko mjeseci ranije.

Međutim, Bočak smatra da uvijek postoji prostor za poboljšanje stanja u zemlji u suočavanju s ovim problemom.

Izdvojio je ne tako prijateljski odnos lokalne vlasti u Velikoj Kladuši prema migrantima u tom dijelu zemlje, ali je kazao da postoje i dobri primjeri kakve je imao priliku vidjeti u Bihaću, ali i u kasarni Ušivak gdje su lokalne vlasti pozitivno odgovorile na ovaj izazov.

- Bilo bi dobro da se ostali nivoi vlasti više uključe, ali postoji potreba i za izgradnjom kapaciteta na državnom nivou uz pomoć međunarodnih organizacija. No, dugoročno gledajući država bi trebala biti ta koja će preuzeti upravljanje ovom situacijom - podvukao je Boček.

Sada kada su donekle osnovne potrebe migranata zadovoljene jer su im osigurana skloništa, Boček naglašava da bi trebalo neke druge stvari organizirati bolje poput brige za djecu i porodice, ali i pokušati osigurati određene integracijske aktivnosti za djecu i odrasle.

- Oni će provesti neko vrijeme ovdje, te ja važno integrirati ih u društvo barem one koji će ostati, a zasigurno će biti takvih. To je u interesu i bh. društva jer ukoliko oni koji ostanu ne budu integrirani u društvo onda će nastati problemi - pojasnio je.

Govoreći o tome kako migranti provode vrijeme, istaknuo je da oni zapravo ništa ne rade osim što jedu i spavaju što nije dobro, te smatra da bi trebalo osigurati neke aktivnosti kako bi se migranti imali čime baviti sada kada su im donekle zadovoljene osnovne potrebe.

Osvrnuo se na činjenicu da većina migranata dolazi iz zemalja Evropske unije, a i namjera im je nastaviti put ka zemljama Evropske unije no to nisu u mogućnosti uraditi zbog zatvorenih granica, a istovremeno val migranata se nastavlja ukoliko se pogledaju brojke koliko ih dolazi u BiH.

No, podsjetio je da je nadležnost Vijeća Evrope osiguranje poštovanja ljudskih prava i provođenje zakona, zbog čega je njihova uloga da pomognu vlastima država članica Vijeća Evrope, što BiH jeste, te je najavio da će nakon ove posjete priložiti izvještaj o stanju u BiH uz određene preporuke.

- Preporuke će se odnositi na konkretne mjere kako pomoći BiH i njenim vlastima da se nose s trenutnom situacijom. Predložit ću uvođenje sistema starateljstva ili sistema dostupnosti informacija, ali i mogućnost da se iskoriste kapaciteti profesionalca koji rade s migrantima i djecom izbjeglicama - kazao je.   

Napomenuo je da su svi svjesni kompleksnosti ove situacije u regionu i posebno u BiH gdje je kompleksna struktura vlasti koja je podijeljena na nekoliko nivoa, ali izrazio je uvjerenje da postoji prostor za unapređenje te zaključio da će Vijeće Evrope nastaviti pomagati i pokušavati biti dio rješenja.

U Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini ušlo je više od 20.000 izbjeglica i migranata, što je 25 puta više nego tokom 2017. godine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2360

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zIt6gtJKlh2OMHaREMwbDctkpAcdir75?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana