Regija     | 30.11.2018. 16:03 |

Slovenci u nedjelju glasuju za načelnike 56 općina u drugom krugu izbora

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. studenoga (FENA) - Slovenski birači u 56 općina u nedjelju će odrediti tko će im u sljedeće četiri godine biti načelnik, birajući između dvaju kandidata koji su u prvom krugu izbora prije 12 dana dobili najviše glasova, ali ne i potrebnu natpolovičnu većinu.

U prvom krugu je svih 212 općina izabralo članove općinskih vijeća, a sve osim ovih 56 i načelnike.

Večeras u 24 sata završava se predizborna kampanja, koja je najogorčenija bila u nekoliko većih gradova, poput Maribora, Kranja i  Kopra, dok je u Ljubljani već u prvom krugu svoj treći mandat osvojio Zoran Janković, kojemu većina birača unatoč raznim aferama priznaje da je mnogo uradio na uređenju i funkcioniranju prijestolnice u 12 godina koliko je na tom mjestu.

Prema zadnjim anketama, u Kopru će se voditi tijesna utrka između dugogodišnjeg  gradonačelnika Borisa Popoviča, koji je za mnoge kontroverzan populist koji se voli prikazivati borcem za interese grada u sukobu s „centralističkom“ Ljubljanom, ali je istodobno blizak Jankoviću po stilu i načinu upravljanja, te Aleša Bržana, kojega kao alternativu Popoviču podržavaju stranke ljevice.

U Kranju, po nekim ispitivanjima, najviše šansi za izbor na mjesto načelnika ima Matjaž Rakovec, menadžer i nekadašnji direktor osiguravajućeg društva Triglav, koji vodi pred nekadašnjim policijskim službenikom Zoranom Stevanovićem, prenosi Hina.

Obojica su se kandidirali s vlastitim programom za građane, Rakovac uz potporu Socijaldemokrata (SD) i stranke umirovljenika DESUS, dok je Stevanović prije kandidature zamrznuo članstvo u Slovenskoj nacionalnoj stranci (SNS) i nastupa kao samostalni kandidat tvrdeći da donosi promjene u gradu i da će zastupati interese socijalno slabijih i mladih.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu