Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 15:35 |

Predstavnici Skupštine KS posjetili UNSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) – Ideja o Sarajevu kao gradu stranih studenata i centru regije, kapacitiranje univerziteta i fakulteta, kao i double degree diplome, prelazak na trezorsko poslovanje - teme su o kojima su predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i dopredsjedavajući Danijela Kristić i Vibor Handžić danas razgovarali s rektorom Univerziteta u Sarajevu Rifetom Škrijeljom.

Konaković je kazao da su potrebe UNSA veće od tranše koja im se dodjeljuje, ali da će nastojati učiniti sve da ta vrlo važna obrazovna institucija ima status kakav joj i dolikuje.

Najavio je kako imaju u planu podržati Fond za nauku, te poručio kako je neophodno prilagoditi obrazovanje tržištu rada BiH.

- Na Medicini ima stranih studenata, ali to je još uvijek malo i godinama se ne mijenja. Postoje fakulteti koji mogu biti komercijalnog karaktera i to upravo potvrđuje tezu kako je trezorsko poslovanje dobra stvar, kao i činjenicu da će od sad plate biti izvjesne i stabilne - istakao je Konaković.

Škrijelj je kazao kako su uveli listu dvadeset najuspješnijih rangiranih studenata, među kojima su po prvi put s društvenih nauka, tačnije Fakulteta ekonomije Maja Arslanagić i Selma Kadić -Maglajlić.

- Funkcija UNSA rezultat je dobrog dijaloga s našim osnivačem, znači Skupštinom KS, jer je jedino na taj način moguće unaprijediti naš rad i razvijati se – kazao je Škrijelj.

Naglasio je da, iako nisu zadovoljni Zakonom o visokom obrazovanju, provode ga, ali ono što im pored ostalog najviše smeta je što prorektori nemaju prava glasa, što je apsorudno.

- Mi smo jedini Univerzitet na svijetu koji ima šest članova Upravnog odbora koji nigdje nemaju pravo glasa - naglasio je rektor Škrijelj.

Naveo je i kako bi volio da se budžet usvoji prije Nove godine, jer, će, po njegovom mišljenju, odluka o privremenom finansiranju u značajnoj mjeri zakomplikovati neke stvari, a i neće se ispoštovati Kolektivni ugovor i mogućnost da nakon petnaest godina uposleni u visokom obrazovanju dobiju veće plate.

Na kraju sastanka je istaknuto kako je UNSA  u julskom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerziteta od ukupno njih 27.000 uspio da napreduje za 691 mjesto što jasno ukazuje kako je menadžment odlučan da rezultate rada svih nastavnika učini što vidljivijim svjetskoj javnosti, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Kolegij Skupštine KS: Sjednica zakazana za sutra je nelegalna

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu