Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 15:22 |

Ovjera kandidatskih listi za izbor delegata u Dom naroda PSBiH i Vijeće naroda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH)  danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila osam dostavljenih kandidatskih listi za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojima je 20 kandidata.

Također, Centralna izborna komisija BiH danas je u cijelosti ili djelomično ovjerila 26 kandidatskih listi za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Od ukupno 80 kandidata koliko ih je bilo na kandidatskim listama CIK je ovjerio 72 kandidata, za osam kandidata je odbijena ovjera jer ne ispunjavaju uvjete propisane Ustavom Republike Srpske i Izbornim zakonom BiH, jer su aktualni odbornici.

Za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske iz reda srpskog naroda ovjereno je 11 kandidatskih listi na kojima su 23 kandidata, dok su za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda ovjerene tri kandidatske liste na kojima je 16 kandidata.

Također, za izbor delegata u Vijeće naroda RS iz reda hrvatskog naroda ovjereno je osam kandidatskih listi na kojima je 25 kandidata, a za izbor delegata iz reda ostalih ovjerene su četiri  liste na kojima je osam kandidata, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'