Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 14:20 |

Pendeš čestitala Dan OSBiH: Reforma odbrambenog sustava primjer za druge reforme

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš uputila je danas čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH (OSBIH) u povodu Dana OSBiH, 1. decembra.

- Svim vojnicima, dočasnicima, časnicima i generalima s načelnikom Zajedničkog stožera na čelu, čestitam 1. prosinca - Dan OSBiH - kazala je Pendeš u izjavi za medije nakon završetka ceremonije u Kasarni "Rajlovac", gdje je zajedno s drugim visokim dužnosnicima prisustvovala svečanom postrojavanju u povodu obilježavanja Dana i 13. godišnjice ustroja OSBiH.

Podsjetila je kako je reforma odbrambenog sektora u BiH rezultirala utemeljenjem Ministarstva odbrane BiH 2004. godine, a potom i OS na državnoj razini, izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli uspješnom okončanju tog procesa.

- Mislim da je reforma odbrambenog sustava primjer kako sve druge reforme u BiH treba realizirati - kazala je Pendeš, potcrtavajući važnost konsenzusa i uvažavanja konstitutivnih naroda i Ostalih.

Naglasila je kako 'veličinu OSBiH', zapravo, čine ljudi, odnosno ljudski resurs, koji je ujedno i najkvalitetniji resurs.

Pendeš u tom kontekstu napominje kako se sektor odbrane već niz godina suočava s nedostatnošću proračunskih sredstava, uz uvjerenje da će u narednom periodu biti učinjeni pozitivni pomaci, budući da je, u međuvremenu, usvojen strateški dokument "Pregled odbrane", čiji je sastavni dio i "Plan razvoja i modernizacije OSBiH". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo