Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 14:24 |

Boček i Ujić razgovarali o migracionim izazovima s kojima se suočava BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Specijalni predstavnik Vijeća Evrope za migrante i izbjeglice Tomaš Boček posjetio je danas Službu za poslove sa strancima gdje je održao sastanak s rukovodstvom Službe o aktuelnim migracionim izazovima sa kojima se suočava BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je specijalnog predstavnika o radu Službe, nadležnostima i ulozi koju Služba ima u uslovima višestrukog povećanja migranata u BiH.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima je bilo više od 23.000 migranata koji su registrovani i biometrijski obrađeni – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Svrha Bočekove misije jeste prikupljanje informacija o stanju migranata i izbjeglica te izrada prijedloga za konkretne aktivnosti Vijeća Evrope u smislu pružanja podrške BiH i Hrvatskoj koje se suočavaju s povećanim prilivom migranata.

Ovom prilikom Boček je izrazio zadovoljstvo uslovima i organizacijom funkcioniranja privremenog prihvatnog centra Ušivak, kojim upravlja Služba za poslove sa strancima uz podršku IOM-a.

Ujić je zahvalio Bočeku na posjeti i pruženoj podršci, te naglasio potrebu dodatnog jačanja kapaciteta nadležnih institucija i agencija BiH koje se suočavaju s izazovom povećanog priliva migranata, kako bi se zajedničkim djelovanjem i svakodnevnom saradnjom uspješno nosili s izazovima povećanog priliva migranata u BiH – navodi se u saopćenju. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kuprešaković: Nezakoniti prelasci ili pokušaji prelaska državne granice povećani za gotovo 70 posto

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel