Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 13:18 |

CSS: Raditi na povećanju povjerenja građana u policiju

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 30.novembra (FENA) - Mnoge policijske institucije u BiH ne posvećuju adekvatnu pažnju upravljanju ljudskim resursima, gdje i postoje najveće nedoumice u pogledu integriteta - pokazale su dosadašnje analize Centra za sigurnosne studije koje su prezentirane danas na okruglom stolu 'Policija u BiH: Upravljanje ljudskim resursima i suradnja sa pravosuđem'.

Okrugli sto je organiziran u okviru regionalnog projekta 'Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu – Pointpulse' koji finansira Europska unija.

Navedeni projekt već četvrtu godinu implementira mreža šest organizacija civilnog društva iz zemalja regije koji ima za cilj jačanje i nadzor integriteta policija u regiji.

- Cilj je doprinijeti povećanju povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije - kazao je direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

Također, uočeno je da saradnja pravosudnih tijela s policijskim agencijama u vođenju postupaka u slučajevima nezakonitog ponašanja policijskih službenika nije na zadovoljavajućem nivou.

- U prethodne tri godine urađeni su godišnji izvještaji o integritetu u policiji u BiH, kao i stavovi građana o povjerenju i funkcioniranju policijskih struktura. Istraživanja su pokazala da građani žele više povjerenje u policijske službenike. Nažalost rezultatima njihovih stavova ne možemo biti zadovoljni - rekao je Sanjin Hamidičević iz Centra za sigurnosne studije. 

Dodao je da je mreža 'Pointpulse' ove godine odlučila izraditi 15 prijedloga politika koje bi trebali poslužiti nadležnima u njihovom radu na unapređenju kapaciteta i funkcionalnosti njihovih institucija, u nadi da će provođenje preporuka i rješavanja ovih problema dovesti do povećanja trenutno niskog povjerenja građana.

Povjerenje građana u policiju je, naveo je Hamidičević, 51 posto, tužilaštvo 28 te sudstvo 32 posto, gdje niže povjerenje u ove tri institucije postoji, kako tvrdi, samo u Albaniji.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta