Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 12:03 |

U nastavku sjednice izbor potpredsjednika parlamenta RS-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. novembra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović zakazao je za ponedjeljak, 3. decembra sjednicu Kolegijuma na kojoj bi trebalo da se utvrdi termin održavanja nastavka prve sjednice entitetskog parlamenta.

U nastavku tog zasjedanja trebalo bi, između ostalog, da budu izabrani potpredsjednici parlamenta kojih, po Poslovniku, može biti od dva do četiri.

Po jedan potpredsjednik se bira iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, te najbrojnije opozicione stranke u Narodnoj skupštini RS-a, a četvrti po dogovoru stranaka vladajuće koalicije.

Očekuje se i izbor delegata u Vjeće naroda RS-a i Dom naroda parlamenta BiH.

Kolegijum bi trebalo da odredi i dnevni red i termin prve posebne sjednice Narodne skupštine.

Početkom decembra u parlamentu bi trebalo da se izabere nova entitetska vlada, te usvoji Prijedlog zakona o republičkoj upravi, koji je utvrdila entitetska vlada po hitnom postupku s ciljem svoje reorganizacije.

U Vladi ostaje 16 ministarstava, ali će pojedini resori biti razdvojeni, a bit će formirano Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo te Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković izjavio je ranije da će insistirati na stručnosti i odgovornosti u radu Vlade i da neće biti važno ko pripada kojoj političkoj partiji.

Višković je izrazio uvjerenje da će budžet RS-a za narednu godinu i mjere ekonomske politike biti usvojeni do kraja godine.

Prvi dio konstitutivne sjednica Narodne skupštine RS-a održan je 19. novembra, kada su svečane zakletve položili novoizabrani poslanici, član Predsjedništva BiH iz RS, predsjednik i potpredsjednici entiteta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta