Regija     | 30.11.2018. 11:57 |

Parlament CG poništio odluke tzv. 'Podgoričke skupštine' od prije 100 godina

FENA Agencije

 

PODGORICA, 30. studenoga (FENA) - Zastupnici parlamenta Crne Gore usvojili su u petak u ranim jutarnjim satima, nakon skoro deset sati rasprave, rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke takozvane Podgoričke skupštine iz 1918., kada je ukinuta crnogorska samostalnost i proglašeno ujedinjenje sa Srbijom.

Tijekom zasjedanja ispred zgrade Parlamenta održan je prosvjed pod nazivom "Nikad više 1918.".

Zastupnici oporbe nisu se složili s usvajanjem ove rezolucije, jer smatraju da ona produbljuje podjele u Crnoj Gori.

S druge strane, predsjednik parlamenta Ivan Brajović poručio je da o svemu treba voditi dijalog te da je država važnija od svih političkih razlika i podjela. On je istaknuo da se, u cilju prevladavanja podjela u crnogorskom društvu uzrokovanih odlukama “Podgoričke skupštine”, ovom rezolucijom doprinosi boljem međusobnom razumijevanju i osuvremenjivanju odnosa Crne Gore i Srbije, što je u interesu zajedničke europske budućnosti, prenosi Hina.

U rezoluciji uz ostalo stoji da je "Podgorička skupština" bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori, da je nelegalnom odlukom riješeno da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u 1. svjetskom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji, da je izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš te da je omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'