Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 16:02 |

KCUS - Klinika za psihijatriju dobila visoke ocjene kontrolnog tima iz Londona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Psihijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uspješno je provela istraživanja i realizirala zadatke u okviru dosadašnje saradnje na projektu sa Queen Mary University of London i WHO kolaborativnim centrom za razvoj usluga u mentalnom zdravlju.

Radi se o projektu Global Health Research Group koji finansira NIHR/National Institute for Health Research Ministarstva zdravstva Velike Britanije/, a učestvuju istraživački centri iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Ugande.

Tim povodom KCUS su posjetili dr. Domenico Giacco i Sana Sajun s Queen Mary University of London koji su dali visoke ocjene dosadašnjem radu istraživačkog tima Psihijatrijske klinike KCUS.  

- Impresioniran sam radom ljekara Psihijatrijske klinike, ali i općim stanjem koje smo zatekli. Od tri države s kojima radimo na realizaciji projekta, najbolji rezultati ostvareni su u KCUS-u čiji tim je pokazao izuzetno visok stepen stručnosti i odgovornosti u radu. Raduje nas nastavak saradnje - kazao je dr.Giacco.

Doktor Giacco održao je i trening iz oblasti primjene ocjenskih skala za psihijatriju, za uposlenike Psihijatrijske klinike KCUS.

Po riječima direktorice Neuropsihijatrijske discipline KCUS prof.dr. Alme Džubur Kulenović cilj projekta je razvoj i istraživanje efikasnosti novih usluga za liječenje osoba oboljelih od psihijatrijskih poremećaja, kao i jačanje istraživačkih kapaciteta u partnerskim institucijama.

- Nastojimo stvoriti dugotrajno održive kapacitete za istraživanje i razviti efikasne usluge. Ponosni smo da se ovom saradnjom KCUS dodatno pozicionira na mapu istraživanja globalnog mentalnog zdravlja. Kontrolni tim dao je visoke ocjene dosadašnjem istraživanju, što je najbolji pokazatelj našeg predanog rada - izjavila je prof. dr. Džubur Kulenović.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da je ta ustanova prepoznata kao ozbiljan partner za saradnju na različitim naučno-istraživačkim projektima, te da kontinuirano radi na edukaciji i stručnom usavršavanju kadra.

- Interes zdravstvenih i naučnih centara iz drugih država za saradnju s KCUS potvrda je da su naši rezultati prepoznati i izvan granica BiH. Razvijamo sve oblasti medicine, u stručnom i tehnološkom smislu. Uveli smo nove metode i procedure, uposlili mlade kadrove i znatno ojačali naučnu bazu. Mladi ljekari u KCUS vide priliku za napredovanje, a motivirali smo i neke ljekare koji ranije nisu iskazivali interes za usavršavanje. Pružamo jednake šanse svim uposlenicima. Na projektu Psihijatrijske klinike KCUS s Queen Mary Univerzitetom uposleno je novih deset mladih ljekara koji su dobili izvrsnu priliku za stručno i naučno usavršavanje u toj oblasti. Takvim projektima pozicioniramo KCUS na listu prepoznatljivih istraživačkih centara. S druge strane, rezultati istraživanja znatno doprinose unaprijeđenju zdravstvenih usluga bolesnicima - navela je prof.dr.Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo