Ekonomija     | 29.11.2018. 15:53 |

Sutra Sajam srednjih strukovnih škola u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Udruženje poslodavaca Federacije BiH u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS organizuje Sajam srednjih strukovnih škola u Kantonu Sarajevo na kojem će se sutra u Domu mladih predstaviti 20 strukovnih škola s područja Kantona.

Zlatan Dedić iz Udruženja poslodavaca FBiH izjavio je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu da je Sajam srednjih strukovnih škola Kantona Sarajevo prvi te vrste koji Udruženje organizuje u okviru projekta "Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije".

- Sajam je jedinstvena prilika za srednje strukovne škole Kantona Sarajevo da se predstave potencijalnim učenicima i njihovim roditeljima, ali i poslodavcima. Naš cilj je da organizacijom Sajma doprinesemo usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada, povećanju zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, jačanju lokalnog ekonomskog razvoja putem stvaranja sinergije između poslodavaca, obrazovnih ustavova, javnih ustanova za zapošljavanje, općina i NVO - rekao je Dedić.

Direktor Srednje škole metalskih zanimanja Sarajevo Elmedin Lukač istakao je da srednje strukovne škole sa područja KS i na taj način žele doprinijeti realizaciji strategije da kroz dualno obrazovanje učenicima omoguće da sa što više stručnih i praktičnih znanja i vještina budu konkurentniji na tržištu rada.

- Ujedno, roditeljima naših sadašnjih i budućih učenika želimo predstaviti naše programe urađene s ciljem da obrazujemo kadrove koji će savladanim znanjima i vještinama odgovoriti zahtjevima poslodavaca i brzo pronaći posao, a ne kadrove za biroe za zapošljavanje - istakao je Lukač.

Projekt "Promocija dualnog obrazovanja kroz pilot projekat i edukaciju" implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Službom za zapošljavanje KS, sarajevskim općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, te kompanijom Centrotrans d.d. Sarajevo.

Taj projekat, zajedno sa 19 lokalnih partnerstava, podržanih u okviru krovnog projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", finansira Evropska unija sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH, saopćeno je iz UPFBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta