Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 14:29 |

EU nastavlja pružati pomoć izbjeglicama i migrantima u BiH

FENA Saopćenje

BRISEL, 29. novembra (FENA) - Evropska komisija dodijelila je dodatnih 500.000 eura nastavljajući da pruža pomoć najranjivijim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini.

Sa ovim dodatnim sredstvima, ukupan iznos humanitarne pomoći Evropske unije zapadnom Balkanu od početka izbjegličke krize u 2015. godini iznosi 31 milion eura, uključujući i dva miliona eura za Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini.

- Izbjeglice i migranti nastavljaju pristizati u BiH, i EU je posvećena pružanju humanitarne pomoći onima koji su u potrebi, podržavajući napore državnih i lokalnih vlasti. Kroz humanitarnu pomoć, osiguraće se hrana, voda, sklonište u hitnim slučajevima, sanitacija, zdravstvena briga i topla odjeća - izjavio je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Humanitarna pomoć EU pruža se na lokacijama kao što su Bihać, Velika Kladuša i Sarajevo.

Više od 22.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata stiglo je u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, od čega oko 4.000 trenutno treba humanitarnu pomoć.

U maju 2018. godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zvanično je zatražilo pomoć od EU. Evropska komisija nastavlja da prati situaciju i čini sve što može u cilju poboljšanja humanitarne situacije na terenu. Od presudnog je značaja da državne i lokalne vlasti pruže izbjeglicama i migrantima odgovarajući smještaj, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu