Svijet     | 29.11.2018. 11:37 |

Rusija blokirala ukrajinske luke na Azovskom moru

FENA Internet

KIJEV, 29. novembra (FENA) - Dvije ukrajinske luke na Azovskom moru, Berdjansk i Mariupolj, praktično su pod  blokadom Rusije jer je zabranjen ulazak i izlazak brodovima u njima, saopćio je u četvrtak ukrajinski ministar infrastrukture Volodymir Omeljan.

Ukupno je 35 plovila spriječeno da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavi je on na  Facebooku.

- Cilj je jednostavan - postavljanjem blokada ukrajinskim lukama na Azovskom moru, Rusija se nada da će protjerati Ukrajinu s vlastite teritorije - teritorije koja je naša u kladu sa svim relevantnim međunarodnim zakonima - kazao je.

Omeljan je saopćio da 18 plovila čeka na ulazak u Azovsko more - uključujući četiri u Berdjansku i 14 u Mariupolju. Taođer se stvorio red od devet brodova koji čekaju da napuste Azovsko more i ostalih brodova koji stoje pred ulazima u luke, prenosi Reuters.

Žitarice i čelik glavne su robe koje se isporučuju u azovskim lukama.

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice s njihovim posadama u nedjelju u blizini Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala u 2014, zbog kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske vode - što Ukrajina oštro negira.

Zapljena mornaričkih brodova povećala je napetosti na najviši nivo od 2015. kada su proruaki pobunjenici pokrenuli ustanak protiv vlade u Kijevu u istočnoj regiji Donbass, izazivajući rat u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo