Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 15:39 |

OSBiH fokusirane na izgradnju kapaciteta, funkcija i sposobnosti (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) tokom 2018. godine bile su fokusirane na izgradnju kapaciteta, funkcija i sposobnosti te unapređenje sistema interoperabilnosti, nastavljajući izvršavanje prioritetnih zadataka u zemlji i inozemstvu u sklopu mirovnih misija, potvrđujući se kao faktor mira i stabilnosti i svjedočeći o kontinuitetu napora koje institucije Bosne i Hercergovine ulažu na putu približavanja evroatlantskim integracijama.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, organiziranoj povodom obilježavanja Dana OSBiH, 1. decembra i 13. godišnjice njihovog ustroja.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istaknula je kako su aktivnosti u sklopu sistema odbrane BiH u posljednjih nekoliko godina fokusirane na implementaciju „Pregleda odbrane“ kao strateškog dokumenta kojim su date smjernice za izgradnju OSBiH u narednih deset godina.

- Predsjedništvo BiH je usvojilo taj dokument, a njegova implementacija ide po aktiviranju MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u), ili odobravanju prvog godišnjeg nacionalnog programa - kazala je Pendeš, uz uvjerenje da će takva nastojanja biti prepoznata i ishoditi pozitivne stavove partnera.

Precizirala je kako se implementacija Pregleda odbrane odvija u dvije faze, te da je prva faza završena i da podrazumjeva pripremu svih neophodnih dokumenata, a da je druga faza vezana za aktivaciju MAP-a i povećanje proračunskih sredstava za sektor odbrane, odnosno adekvatno opremanje i modernizaciju OSBiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović potcrtao je spremost OSBiH da odgovore svim izazovima u skladu s misijom i ulogom definiranom Zakonom o odbrani BiH, uključujući unapređenje ukupnih kapaciteta i jačanje lanca komadovanja i kontrole od najvišeg strateškog do najnižeg taktičkog nivoa, kao i stepena interoperabilnosti OSBiH.

U osvrtu na postignuća OSBiH u proteklom razdoblju, naglasio je kontinuitet koji OS bilježe na planu kadrovske popune (u 2018. godini bogatije za 600 novih vojnika i 64 oficira), obuke i sudjelovanja u sklopu međunarodnih vježbi, kao i u okviru nastavka angažmana u mirovnim misijama pod okriljem UN-a u Kongu i Maliju, NATO vođenim u Afganistanu i u Centralnoafričkoj republici pod vodstvom EU.

General Mašović podsjeća kako o kvalitetu OSBiH i njihovih pripadnika, između ostalog, svjedoče rezultati ostvareni u sklopu međunarodnih vježbi i aktivnosti, navodeći kako su pripadnici OSBiH na takmičenju u UK, u kojem je sudjelovalo 137 timova iz 36 zemalja, osvojili drugo mjesto.     

OSBiH su, kako je istaknuto, nastavile i odgovarajuće aktivnosti na planu civilno-vojne saradnje, u procesu humanitarnog deminiranja i uništavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te u pogledu modernizacije skladišta oružja i municije, uz potporu međunarodne zajednice.

Istovremeno, nastavljeno je jačanje bilateralne saradnje u sektoru odbrane koja je ostvarena s 30 zemalja, od kojih su sa 15 potpisani odgovarajući sporazumi.

Odgovarajući na novinarski upit  u vezi s diplomatskom inicijativom zvaničnika Republike Hrvatske da se evroatlantski put Bosne i Hercegovine uvjetuje rješavanjem pitanja izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, odnosno drugih otvorenih pitanja, ministrica Pendeš je kazala kako „očekuje da će partneri, pa tako i R Hrvatska kao članica NATO-a, koja je dosada intenzivno pomagala Bosni i Hercegovini kako bi se aktivirao MAP za BiH i dalje na tome raditi“, uz opasku kako, generalno, ne komentira bilo kakve izjave.

Na upit o upotrebi „počasne jedinice“ na Bobovcu 25. novembra (obilježavanje Dana državnosti BiH), ministrica odbrane BiH je odgovorila da tom prilikom nije angažirana počasna jedinica, nego postrojba za odavanje počasti, te da je ona u skladu sa Zakonom o odbrani i odgovarajućim pravilnikom, odnosno vlastitim ovlastima donijela odluku o angažiranju te postrojbe.   

Komentirajući upit u vezi s „aferom svinjsko meso“, odnosno nalazima kojima je potvrđeno da se u konzervama junetine, namijenjene pripadnicima OSBiH nalazi svinjetina, ministrica Pendeš je kazala da je MOBiH po zaprimanju prijave u vezi s tim promtno reagiralo, te poduzelo sve u  skladu sa zakonom, uključujući internu istragu, angažman generalnog inspektora i zaustavljanje isporuke, te odgovarajuće korake kako bi se raskinuo ugovor s firmom/dobavljačem, a o čemu je javnost pravovremeno informirana.

Pogledajte http://fena.ba/video/2350/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cOOoYD1Dm0aBRYMefUMlOjcfmf2PQTCj?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana