Svijet     | 28.11.2018. 15:41 |

Putin optužio Porošenka za mornaričku 'provokaciju' radi jačanja rejtinga

FENA Internet

MOSKVA, 28. novembra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka za organiziranje mornaričke "provokacije" na Crnom moru tokom vikenda u cilju jačanja posrnulog rejtinga uoči izbora u Ukrajini iduće godine.

Rusija je zaplijenila tri ukrajinska mornarička broda s posadama u nedjelju zbog, kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske teritorijalne vode, što Ukrajina negira.

Incident je pojačao strahovanja na Zapadu oko šireg sukoba dvije zemlje, a Kijev je otada uveo ratno stanje u nekim dijelovima zemlje, navodeći da strahuje od moguće ruske invazije.

Neki od ukrajinskih zapadnih saveznika nagovijestili su mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog incidenta, koje bi mogle zadati udarac ruskoj ekonomiji.

U prvim javnim komentarima incidenta, Putin je izjavio da su ukrajinski brodovi očigledno bili na krivom kursu, odbacujući značaj incidenta rekavši da je riječ o manjem pograničnom sporu i optužio ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da je stvorio mini krizu u cilju jačanja svog posrnulog rejtinga.

- To je bez ikakve sumnje bila provokacija - izjavio je Putin na finanijskoj konferenciji u Moskvi.

- To je organizirao predsjednik, on je na petom mjestu u anketama javnosti i stoga je morao učiniti nešto. On je uveo ratno stanje kako bi opravdao te napore - kazao je Putin. 

Ruski čelnik navodi da je Ukrajina uspješno iskoristila incident za jačanje antiruskog raspoloženja na Zapadu, koji će biti spreman da oprosti ukrajinskim političarima zbog njihovih propusta.

Ruski čelnik je to izjavio nakon što je Moskva saopćila da će poslati još protivzračnih naprednih sistema S-400 tipa zemlja-zrak na Krim, ukrajinsku regiju koju je anektirala u 2014., a Reutersov fotoreporter ugledao je nekoliko ruskih borbenih brodova kao uplovljavaju u blizinu Krimskog poluotoka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Tim Ujedinjenih nacija: Ima razloga za vjerovati da je Hamas počinio seksualno nasilje

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana