Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 14:10 |

Prezentiran rad Programa socijalizacija s pravom i prevencija delinkvencije

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) – Odjel za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona Vlade Sjedinjenih Američkih Država, dodijelio je grant sredstva organizaciji PH International za realizaciju Programa socijalizacija s pravom u periodu od dvije godine u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko–neretvanskom kantonu.

Nakon dvogodišnjeg perioda implementacije projekta, urađena je evaluacija s ciljem utvrđivanja relevantnosti i uspješnosti Programa s pravom. Okvir za realizaciju projektnih aktivnosti u dva odabrana kantona su memorandumi o razumijevanju potpisani sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i obrazovanja.

Projekt je raeliziran u periodu od januara 2017. do novembra 2018.godine.

Koordinatorica projekta Beti Čolak kazala je da je PH International,  američka nevladina organizacija koja teži ka svijetu u kojem pojedinci i zajednice sarađuju i preko granica u rješavanju izazova i pronalaženju rješenja utemeljenih na razumijevanju kultura, inspirisani osjećajem zajedničke odgovornosti, ojačane pojedincima, osnaženim kroz praktična iskustva i znanja, koji održavaju otvorenu komunikaciju, razmjenu i prijateljstva.

- Ovaj grant je omogućio realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pilot program je osmišljen, kako bi pomogao akterima u Federaciji BiH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delikvencije u BiH – kazala je Čolak.

U okviru navedenog projekta PH International organizuje trodnevni ljetni kamp za učenike osnovnih škola iz Zeničko-dobojskog kantona, kao i za nastavno i policijsko osoblje.

Kako je rečeno na prezentiranoj evaluaciji, ciljevi su obučiti učenike kako da koriste društvene medije za liderstvo u društvenom aktivizmu, te njihovu upotrebu u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu.

- Cilj je i upoznati nastavno osoblje sa vještinama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. Kroz različite teme i module učesnici su upoznati  i educirani o internetu, internet alatima za društvene mreže,  prednostima i opasnostima koje mreže donose u savremenom svijetu – rekla je viša stručna saradnica za predškolsko, osnovno obrazovanje, odgoj i obrazovanje odraslih u Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture Zeničko-dobojskog kantona Rasema Sarić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko- neretvanskog kantona Rašid Hadžović istakao je da je cilj projekta educirati mlade u BiH o vladavini prava, značaju poštivanja zakona, širim posljedicama nepoštivanja zakona, te uspostavljanje pozitivnih odnosa između mladih i institucija za sprovođenje zakona.

Direktni korisnici dvogodišnjeg projekta su učenici 16 osnovnih i 11 srednjih škola. Uz nastavne aktivnosti u ovom projektu su bile organizirane i vannastavne aktivnosti u koje su bili uključeni policijski službenici, nastavnici, učenici i članovi šire lokalne zajednice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Goraždu održana Policijska akademija za mlade

Bevanda: Ako bar jednu osobu odvratimo od pakla droge, mi smo uspjeli (VIDEO)

Žiga: Suočeni smo sa zabrinjavajućom maloljetničkom delinkvencijom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom