Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 13:22 |

Sindikati policijskih organa u BiH i UIO potpisali sporazum o saradnji

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini Dragan Krvavac i predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ana Mrnjavac potpisali su danas sporazum o  saradnji tih sindikata.   

Potpisivanje sporazuma, kako je kazala Mrnjavac, simbolizira jačanje sindikalnog pokreta na državnom nivou uopće.

- Sporazum ujedno pokazuje da se probudila svijest  i da planiramo daljnje zajedničke aktivnosti u kontekstu zaštite zakonitosti, svih pravnih pitanja naših članova, socijalne i ekonomske zaštite, kao i zaštite integriteta BiH u cjeline za šta su posebno zaslužne  ove institucije i agencije. Osnovna zadaća tih sindikata jeste prije svega zaštita u prekograničnom prometu osoba i roba, a pored toga UIO bavi se i fiskalnim momentom, odnosno prikupljamo glavninu sredstava u budžet BiH - istakla je Mrnjavac.   

Sporazum, prema njenim riječima, ujedno govori da se planira zajednička aktivnost u kontekstu kolektivnog pregovaranja i uopće poštivanja svih zakona na državnom nivou koji su u kontekstu zaštite prava radnika i  prava koja proizilaze iz radnih odnosa.

Krvavac je podsjetio da je Savez sindikata policijskih organa u BiH (Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH) formiran prije nepune dvije godine.

- Sporazum sa Sindikatom UIO veoma je važan zato što se ti radnici oslanjaju na policijske organe kada je riječ o borbi protiv prekograničnog kriminala, utaji poreza i drugog. Jako je važno da policija i carina usko sarađuju, kao i da zajedno nastupamo prema poslodavcu, a to je Vijeće ministara BiH – kazao je Krvavac.

Sporazum o saradnji između Saveza sindikata policijskih organa u BiH i Sindikata UIO BiH potpisan je u okviru međunarodne konferencije o temi „Sigurnosne smetnje za rad u organima za provedbu zakona“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo