Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 13:16 |

Pendeš i Singh: Nastaviti raditi u pravcu civilno-civilne saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i komandantica Nacionalne garde Maryland generalmajorica Linda Singh koja boravi u posjeti BiH, iskazale su opredijeljenost nastavka saradnje ove dvije institucije u različitim oblastima uključujući i kibernetičke izazove.

Tokom susreta delegacija Ministarstva odbrane i Nacionalne garde razgovarale su i o saradnji u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), programa vojska-vojsci te je ministrica Pendeš ocijenila da bi nastavak saradnje koristio osposobljavanju pripadnika Oružanih snaga BiH za trenutne i buduće misije.

Ukazala je na potrebu što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) kako bi se otpočelo sa implementacijom dokumenta "Pregled odbrane" čiji je sastavni dio i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

- Mir, sigurnost, stabilnost i ulaganja u BiH su prioritet za sve. Predlažem da se saradnja nastavi u pravcu civilno-civilne saradnje, što bi dodatno osnažilo partnerstvo između BiH i države Maryland, a javnost u BiH bi još više i značajnije prepoznala važnost ovog partnerstva - dodala je.

Mišljenja je da saradnja u narednom periodu može biti na nivou akademskih zajednica, odnosno sa univerzitetima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla) gdje su i sjedišta kliničkih centara.

Generalica Singh je iskazala punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koje se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih vježbovnih aktivnosti.

I ona se složila s Pendeš da se saradnja treba usmjeriti u oblast civilno-civilnog partnerstva, napominjući da je plan da se u oblasti kibernetičkog izazova naprave određeni pomaci, te da BiH u tom smislu ima značajnu ulogu kada je u pitanju regionalni pristup ovoj problematici.

Savezna država Sjedinjenih Američkih Država Maryland 15 godina je partner BiH, a saradnja BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje.

Također, ovaj program osmišljen je i s ciljem pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i državnim organima BiH te iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da se partnerstvo dviju država proteklih godina, uprkos brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjilo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Balkanske medicinske vojne snage ocjenjene od NATO-a spremnim za učešće u operacijama podrške miru

Danska će obučavati ukrajinske vojnike na svojoj teritoriji

MO i OS BiH osuđuju svaki oblik neprofesionalnog ponašanja svojih pripadnika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana