Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 12:57 |

FPN - Promovirana knjiga 'Porodica i rat' prof. dr. Izeta Beridana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Knjiga 'Porodica i rat“ profesora dr. Izeta Beridana, promovirana je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Promociji su prisustvovali rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH, nastavnici i saradnici Fakulteta političkih nauka, bivši i sadašnji studenti Fakulteta, javne ličnosti, te  prijatelji i porodica profesora Beridana.

Stručna stajališta o knjizi, kompleksnom procesu njene geneze, te samoj njenoj relevantnosti u kontekstu bh. postratnog društva iznijeli su akademik prof. dr. Slavo Kukić, prof. dr. Jusuf Žiga, prof. dr. Nerzuk Ćurak, te dekan FPN-a prof. dr. Šaćir Filandra. 

Knjiga 'Porodica i rat' nastala je kao finalni rezultat dugotrajnog, iscrpnog i kompleksnog istraživanja, ali i autorove ambicije da fenomen rata prevashodno osvijetli sa empirijski i teorijski utemeljenog aspekta.

Jedan od recenzenata knjige, akademik Kukić, akcentirao je činjenicu da je autora stjecaj historijskih okolnosti primorao da fenomen rata neposrednije tretira u kontekstu dešavanja u okviru BiH i regiona u periodu 1991-1995.

- U tom kontekstu istaknuo je dvije esencijalne etape u nastanku te knjige. Prvu koja se veže za Spomenuti period ratnih dešavanja, te drugu koja se referira na objavljene podatke popisa stanovništa 2013. godine - navodi se.

U cilju traganja za korelacijom između pojmova porodice i rata, prof. Beridan je analitički pristupivši tim društvenim fenomenima obradio i pitanje svojevrsne transformacije elementarne funkcije porodice u ratu i nakon njega.

Recenzenti knjige su u okviru svojih izlaganja naročito naglasili kako 'Porodica i rat' ne predstavlja isključivo naučno relevantnu već za bh. društvo izrazito aktuelnu i značajnu studiju, prvenstveno zbog neosporne činjenice da je porodica fundament bez kojeg funkcioniranje takvog tipa društvene zajednice umnogome ne bi bilo ostvarivo.

Dekan FPN prof. dr. Šaćir Filandra u prvi plan je istaknuo autorovu konceptualizaciju rata kao antihumanističkog fenomena koji dokida temeljno ljudsko pravo - pravo na život. Naglasio je i da  vrijednost, te znanstvena relevantnost ove knjige leže, prije svega, u njenoj endemičnosti.

- Autor se bavi subjektivnom stranom odnosa rata i porodice na način da rat i stradanje porodice u njemu analizira kao antropološki fenomen. Beridan pitanje fizičkih i demografskih gubitaka u ratu demistificira, deinstitucionalizira i deetnicizira na način da akcentira ljudske gubitke kao gubitke u porodici, a ne u naciji ili u nekoj drugoj statističkoj društvenoj kategoriji - kazao je Filandra.

Usljed postkapitalističkog transformiranja porodice u uvjetima liberalizacije svijeta i života, kao i rastućeg trenda komunikacijske globalizacije, porodica u mnogome gubi tradicionalnu normativnu i odgojnu funkciju.

- Shodno svemu navedenom 'Porodicu i rat' valja posmatrati kao činjenicu trajne vrijednosti koja na svojevrstan način predstavlja refleksiju i transformaciju bh. porodice, nastalu kao posljedica ratnih dešavanja na ovom području, jer baš kako profesor Beridan ističe „knjiga je o ratu, ali je to knjiga sa višeznačnom antiratnom porukom“ - istaknuto je u saopćenju za javnost FPN.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović razgovarao s dekanom i profesorima Fakulteta političkih nauka

Studenti FPN-a Sarajevo posjetili Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a

Vajzović: Desila se digitalna transformacija društva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo