Bosna i Hercegovina     | 01.12.2018. 09:10 |

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 1. decembra (FENA) - Već tri decenije u svijetu se 1. decembra obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude diljem svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu potporu osobama koje žive s HIV infekcijom i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Kampanjom su obuhvaćene različite teme i ciljne skupine ljudi, a ona se ove godine provodi pod sloganom "Saznaj svoj status".

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u razdoblju od 1992. godine do kraja jedanaestog mjeseca ove godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirana je 221 osoba kojoj je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima je 98 osoba oboljelih od AIDS-a. U istom razdoblju, 47 oboljelih osoba je umrlo.

Među zaraženim osobama njih 86 posto je muškog spola. Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 30-39 godina (33 posto), odnosno u dobnim skupinama od 25-49 godina (78 posto).

U posljednjih pet godina, u Federaciji BiH prosječno se registrira 14 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva na milion stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije.

Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je sa većim brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje.

U 2018. godini, u Federaciji BiH prijavljeno je 18 novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima su 4 slučaja obolijevanja od AIDS-a.

Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaražavanja HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos, i to homoseksualni/biseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose sa muškarcima-MSM) sa 47,1 posto i heteroseksualni sa 42,1 posto.

Za 6,8 posto slučajeva način zaraze HIV-om bio je intravenoznim unosom droga (nesterilan pribor), a zabilježen je i jedan slučaj vertikalnog prijenosa, sa majke na dijete.

U posljednjih nekoliko godina, zabilježen je porast infekcije HIV-om među MSM populacijom, sa najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2016. godini (14 slučajeva). U 2018. godini zabilježeno je 12 novih slučajeva HIV infekcije među MSM populacijom, istaknuto je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (eng. World AIDS Day), obilježava se 1. decembra svake godine od 1988., pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), s ciljem podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, ali i radi prevenciji zaraze HIV-om, te dostupnosti terapije čijom se primjenom postiže gotovo normalno očekivano trajanje života zaraženih, kao u zdravoj populaciji. Jedan od načina solidariziranja s ljudima inficiranim i oboljelim od AIDS-a je isticanje crvene vrpce.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo